CC amână judecarea sesizării PDL privind Regulamentul Camerei

Curtea Constituţională a amânat pentru 17 septembrie discutarea sesizării PDL în legătură cu prevederea din Regulamentul Camerei Deputaţilor privind punerea sub urmărire penală a miniştrilor-parlamentari, precizând că nu împiedică Parlamentul să continue soluţionarea cererilor primite.

15 afișări
Imaginea articolului CC amână judecarea sesizării PDL privind Regulamentul Camerei

CC amână judecarea sesizării PDL privind Regulamentul Camerei (Imagine: Mediafax Foto)

Cu privire la sesizarea referitoare la neconstituţionalitatea dispoziţiilor art.155 alin.(3) din Regulamentul Camerei Deputaţilor, formulată de un număr de 52 de deputaţi în temeiul art.146 lit.c) din Constituţie Curtea a decis să amâne dezbaterea, ca urmare a cererii preşedintelui Camerei Deputaţilor prin care s-a solicitat acordarea unui "termen rezonabil în care factorii constituţionali să poată exprima un punct de vedere", se arată într-un comunicat al CC.

În acest sens, în adresa transmisă preşedintelui Curţii Constituţionale de către preşedintele Camerei Deputaţilor se arată: „… în vederea emiterii acestui punct de vedere, lucrăm actualmente la studierea stenogramelor dezbaterilor parlamentare succesive desfăşurate în ultimii 18 ani, care au avut ca obiect revizuirea Constituţiei, precum şi la studierea deciziilor succesive ale Curţii Constituţionale care au avut ca obiect constituţionalitatea Regulamentului Camerei Deputaţilor.”

În sprijinul acestei solicitări, se mai subliniază faptul că „Parlamentul, Camera Deputaţilor, se află în vacanţă şi se va întruni, potrivit Constituţiei, la începutul lunii septembrie, ca atare, o eventuală decizie a Curţii Constituţionale va putea deveni aplicabilă efectiv, abia peste două luni.

În aceste condiţii, aceasta nu va impieta în nici un fel asupra desfăşurării actului de justiţie aflat în curs, chestiune care, sunt convins, vă preocupă la fel de mult ca şi pe mine”.

Faţă de cele de mai sus şi având în vedere dispoziţiile art.27 alin.(3) din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, potrivit cărora formularea unui punct de vedere asupra sesizării de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Regulamentului Camerei Deputaţilor este de competenţa Biroului Permanent, Curtea a decis ca dezbaterile să aibă loc în data de 17 septembrie 2008.

În ceea ce priveşte procedura de urmărire penală a miniştrilor parlamentari, amânarea dezbaterilor Curţii Constituţionale asupra prevederilor regulamentare criticate ca fiind neconstituţionale nu împiedică Parlamentul să continue soluţionarea cererilor ce i-au fost adresate, precizează sursa citată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici