CC decide miercuri în cazul OUG de amânare a majorării salariilor profesorilor

Curtea Constituţională (CC) a amânat pentru miercuri luarea unei decizia în cazul Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului prin care a fost amânată aplicarea Legii de majorare cu 50 la sută a salariilor cadrelor didactice până în luna aprilie 2009, OUG fiind abrogată în urmă cu o zi.

69 afișări
Imaginea articolului CC decide miercuri în cazul OUG de amânare a majorării salariilor profesorilor

CC decide miercuri în cazul OUG de amânare a majorării salariilor profesorilor (Imagine: Mediafax Foto)

Curtea Constituţională (CC) a dezbătut, marţi, sesizarea Avocatul Poporului în legătură cu neconstituţionalitatea unor prevederi din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului privind amânarea până în 1 aprilie 2009 a majorării cu 50 la sută a salariilor cadrelor didactice.

Guvernul a comunicat, marţi, Curţii Constituţionale că în urmă cu o zi a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă prin care a abrogat dispoziţiile OUG de amânare a aplicării legii de majorare a salariilor profesorilor, aceasta fiind publicată în Monitorul Oficial.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a transmis, marţi, o informare preşedintelui Curţii Constituţionale, Ioan Vida, în care se precizează că Executivul a adoptat în şedinţa din 10 noiembrie 2008 Ordonanţa de Urgenţă 151/2008 pentru modificarea şi completarea OG 15/2008 privind creşterile salariale ce se vor acorda în anul 2008 personalului din învăţământ, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Ordonanţa de urgenţă prin care Guvernul a majorat salariile profesorilor cu până la 28%, creştere care va fi aplicată gradual şi în funcţie de veniturile cadrelor didactice, a fost publicată, marţi, în Monitorul Oficial, iar Executivul consideră că sesizarea CC de către Avocatul Poporului a rămas fără obiect.

Curtea Constituţională a fost sesizată de Avocatul Poporului în legătură cu aparenta neconstituţionalitate a unei prevederi din Ordonanaţa de Urgenţă a Guvernului care împiedică aplicarea Legii privind majorarea salariilor cadrelor didactice cu 50 la sută până în luna aprilie 2009.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, în numele celor peste 191.000 de membri de sindicat ale căror drepturi şi interese le reprezintă, în temeiul prevederilor articolului 28 din Legea sindicatelor 54/2003, a cerut Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la "neconstituţionalitatea prevederilor 1, 2 şi 4 din OUG 136/2008 privind stabilirea unor măsuri pentru salarizarea personalului din învăţământ în anul 2008".

Sindicatele apreciază că sunt neconstituţionale dispoziţiile menţionate ale OUG 136/2008, arătând că Legea de aprobare a OG 15/2008 privind creşterile salariale ce se vor acorda în 2008 personalului din învăţământ a făcut obiectul controlului de constituţionalitate înainte de promulgarea acesteia, la sesizarea Guvernului, prin Decizia 1.093 din 15 octombrie 2008.

Executivul a decis, la 28 octombrie, prin ordonanţă de urgenţă, ca termenul de aplicare a legii privind majorarea cu 50 la sută a salariilor profesorilor să fie prorogat până la 1 aprilie 2009.

Ordonanţa a fost respinsă, luni, de Senat, Camera Deputaţilor fiind forul decizional în acest caz.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici