CC judecă marţi sesizările privind Legea salarizării unice şi Legea educaţiei

Curtea Constituţională ia lua în discuţie, marţi, sesizarea formulată de 53 de parlamentari PNL privind legea salarizării unitare pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea, judecătorii constituţionali urmând să soluţioneze şi contestaţia opoziţiei faţă de Legea educaţiei, asumată de Executiv.

26 afișări
Imaginea articolului CC judecă marţi sesizările privind Legea salarizării unice şi Legea educaţiei

CC judecă marţi sesizările privind Legea salarizării unice şi Legea educaţiei (Imagine: Mediafax Foto)

Senatorii liberali au contestat încălcarea normelor constituţionale privind procedura de legiferare a legii privind salarizarea prin asumarea răspunderii Guvernului.

Liberalii susţin că Guvernul nu-şi poate angaja răspunderea asupra unui proiect de lege oricând, oricum şi în orice condiţii, Executivul neputându-se substitui Parlamentului în activitatea de legiferare.

Marţi, Curtea Constituţională urmează să soluţioneze şi sesizările opoziţiei, dar şi ale preşedintelui Senatului privind Legea educaţiei, amânate de judecătorii constituţionali în data de 23 decembrie.

Deputaţii opoziţiei invocă mai multe articole din lege care ar încălca prevederile Constituţiei, majoritatea referindu-se la învăţământul în limbile minorităţilor naţionale, la autonomia universitară, la incompatibilităţile impuse rectorilor şi la modul de reglementare a patrimoniului unităţilor de învăţământ particular şi confesional, despre care semnatarii afirmă că ar institui o naţionalizare.

În sesizarea înaintată de Mircea Geoană, preşedintele Senatului susţine că procedura de adoptare a acesteia a fost neconstituţională.

Preşedintele Senatului acuză faptul că Legea educaţiei naţionale a fost considerată adoptată în pofida faptului că acest proiect de lege a fost restituit Guvernului pe data de 30 noiembrie, în urma deciziei Birourilor Permanente Reunite.

Mircea Geoană invocă şi decizia plenului reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului din data de 14 decembrie 2010, de a considera legea menţionată ca fiind adoptată prin procedura angajării răspunderii, argumentând că astfel legea se plasează în afara oricăror reguli procedurale constituţionale şi regulamentare, iar în mod special să află în afara regulilor constituţionale prevăzute în ceea ce priveşte angajarea răspunderii Guvernului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici