CC respinge contestaţia privind candidatura lui Băsescu la Preşedinţie

Curtea Constituţională (CC) a respins contestaţia privind candidatura lui Traian Băsescu la Preşedinţie, contestaţie formulată de Constantin Moroşanu pe motiv că şeful statului este reclamat într-un proces penal, informează, luni, site-ul Curţii.

21 afișări
Imaginea articolului CC respinge contestaţia privind candidatura lui Băsescu la Preşedinţie

CC respinge contestaţia privind candidatura lui Traian Băsescu la Preşedinţie (Imagine din arhivă; Mediafax Foto/AFP)

În motivarea contestaţiei formulate de Constantin Moroşanu, se susţine că Traian Băsescu ar fi comis abuzuri "prin încălcarea gravă a Constituţiei României", împotriva lui şi a familiei sale. Totodată, Moroşanu arată că pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie se află un proces penal iniţiat de el împotriva lui Traian Băsescu, solicitându-se, în concluzie, respingerea candidaturii acestuia.

Concret, Moroşanu a contestat rezoluţia dată de Parchet într-o plângere care îl viza pe Băsescu şi în care s-a decis neînceperea urmăririi penale.

"Examinând contestaţia, Curtea constată că atât condiţiile de eligibilitate, cât şi impedimentele constituţionale pentru a fi ales în funcţia de Preşedinte al României sunt prevăzute expres şi limitativ în Constituţie şi în Legea nr.370/2004 pentru alegerea preşedintelui României. Existenţa unui proces penal împotriva persoanei care candidează pentru funcţia de preşedinte al României nu reprezintă un impediment la înregistrarea candidaturii. Un astfel de impediment ar fi de luat în considerare numai dacă s-ar fi pronunţat o hotărâre judecătorească definitivă de condamnare a persoanei în cauză la pedeapsa complimentară a interzicerii exerciţiului dreptului de a alege sau de a fi ales în autorităţi publice sau în funcţii elective publice", explică CC.

Totodată, Curtea subliniază că nu poate primi nici susţinerea contestatorului în sensul că Traian Băsescu nu poate candida pentru funcţia de preşedinte al României dat fiind că a săvârşit fapte grave de încălcare a Constituţiei, având în vedere că acest fapt nu rezultă din niciun act al dosarului. Astfel, CC respinge contestaţia formulată de Constantin Moroşanu privind înregistrarea candidaturii domnului Traian Băsescu la alegerile pentru preşedintele României din anul 2009.

Contestaţia lui Moroşanu s-a soluţionat duminică, în aceeaşi zi fiind respinsă de către CC şi contestaţia lui Bucur Volk Petru privind înregistrarea candidaturii lui Ovidiu-Cristian Iane la alegerile pentru preşedintele României din anul 2009.

De altfel, duminică, Biroul Electoral Central Biroul Electoral Central (BEC) a informat că până vineri, ora 24.00, ultima zi de depunere a candidaturilor, s-a înregistrat 12 candidaturi, alte 15 fiind respinse întrucât nu îndeplineau condiţiile legale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici