CCR constată că încă un articol din Codul de Procedură Penală e neconstituţional

CCR a decis marţi că alin.3 din articolul 311 din Codul de Procedură Penală, care face referire la obligaţia organelor de anchetă de a informa un suspect privind extinderea urmăririi penale, este neconstituţional pentru că aceeaşi informare nu este valabilă şi pentru schimbarea încadrării juridice.

6385 afișări
Imaginea articolului CCR constată că încă un articol din Codul de Procedură Penală e neconstituţional

CCR constată că încă un articol din Codul de Procedură Penală e neconstituţional

Judecătorii Curţii Constituţionale a României au decis marţi că art.311 alin.(3) din Codul de procedură penală, care prevede că „Organul judiciar care a dispus extinderea urmăririi penale sau schimbarea încadrării juridice este obligat să îl informeze pe suspect despre faptele noi cu privire la care s-a dispus extinderea”, este neconstituţional.

Motivul îl reprezintă lipsa obligativităţii organului de urmărire penală de a informa un suspect şi cu privire la schimbarea încadrării juridice.

"Curtea a admis excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.311 alin.(3) din Codul de procedură penală şi a constatat că soluţia legislativă care exclude obligaţia informării suspectului/inculpatului despre schimbarea încadrării juridice este neconstituţională. În argumentarea soluţiei de admitere pronunţate, Curtea a constatat că soluţia legislativă cuprinsă în art.311 alin.(3) din Codul de procedură penală, potrivit căreia organul judiciar care a dispus schimbarea încadrării juridice nu este obligat să-l informeze pe acuzat cu privire la aceasta, încalcă prevederile constituţionale ale art.21 alin.(3) referitor la dreptul la un proces echitabil şi art.24 referitor la Dreptul la apărare, precum şi dispoziţiile art.6 par.3 lit.a) din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, referitor la dreptul acuzatului de a fi informat, în termenul cel mai scurt, asupra naturii şi cauzei acuzaţiei aduse împotriva sa.

Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi de către judecătorii CCR şi este obligatorie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici