CCR: Legea prin care Ministerul Sănătăţii poate acorda stimulente financiare lunare, constituţională

Curtea Constituţională a respins marţi sesizarea Guvernului privind neconstituţionalitatea legii care permite Ministerului Sănătăţii şi autorităţilor locale să acorde stimulente financiare lunare.

1321 afișări
Imaginea articolului CCR: Legea prin care Ministerul Sănătăţii poate acorda stimulente financiare lunare, constituţională

CCR: Legea prin care Ministerul Sănătăţii poate acorda stimulente financiare lunare, constituţională

''În urma deliberării, cu unanimitate de voturi, Curtea a respins obiecţia de neconstituţionalitate formulată şi a constatat că dispoziţiile art. I din Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi pentru modificarea şi completarea art.6 alin.(2) din Legea nr.263/2004 privind asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare prin centrele de permanenţă sunt constituţionale în raport de criticile formulate'', a transmis Curtea Constituţională prin intermediul unui comunicat de presă.

Guvernul a cerut în luna iulie Curţii Constituţionale exercitarea controlului de constituţionalitate a prevederilor potrivit cărora ministerul Sănătăţii, ministerele şi instituţiile cu reţea sanitară proprie, dar şi autorităţile administraţiei publice locale pot acorda personalului medical şi de specialitate stimulente financiare lunare în limita a două salarii minime brute pe ţară.

În sesizare, Guvernul arata că "începând cu anul 2011, salarizarea personalului din sectorul bugetar este reglementată prin Legea-cadru nr.284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare şi a legilor de salarizare elaborate în baza prevederilor acestei legi.(...) Pe de altă parte, adoptarea acestor măsuri ar putea conduce la un impact financiar suplimentar asupra cheltuielilor de personal ale bugetului general consolidat aferente 2016 de circa 3,2 miliarde de lei, respectiv 5,5 miliarde de lei în 2017".

Totodată, Executivul sesiza faptul că nu este indicată sursa de finanţare.

"Există riscul ca impactul suplimentar generat de aplicarea acestei măsuri să nu poată fi acoperit din bugetul aprobat prin Legea bugetului pentru anul 2016, lege adoptată de Parlamentul României. Mai mult decât atât, acest lucru ar crea premisele unui dezechilibru bugetar şi, posibil, depăşirea ţintei de deficit (2,95% din PIB, după metodologia ESA), cu consecinţa încălcării Tratatului de la Maastrich", se arata într-un comunicat al Guvernului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici