CE ar putea sancţiona România pentru lipsa măsurilor de protecţie a păsărilor

Comisia Europeană ar putea sancţiona România pentru că nu a stabilit prin lege zonele speciale de protecţie pentru păsările sălbatice migratoare, însă autorităţile de Mediu susţin că legea, întârziată de Ministerul Agriculturii, va ieşi înainte de sancţionarea efectivă a României.

1 afișare
Imaginea articolului CE ar putea sancţiona România pentru lipsa măsurilor de protecţie a păsărilor

CE ar putea sancţiona România pentru lipsa măsurilor de protecţie a păsărilor

Într-un comunicat al Comisiei Europene de miercuri se precizează că instituţia a declanşat procedura de infringement împotriva României pentru lipsa normelor de protecţie a păsărilor sălbatice şi migratoare vulnerabile, obligaţie asumată de România prin Tratatul de Aderare, în partea Capitolului de mediu referitoare la biodiversitate.

Ministrul român al Mediului, Attila Korodi, a declarat, pentru MEDIAFAX, că este exclus să se ajungă la sancţionarea propriu-zisă a României în această privinţă, dat fiind faptul că actul normativ cerut de Comisie "va fi adoptat în următoarele săptămâni".

"Întârzierea în adoptarea acestui act normativ nu ni se datorează exclusiv nouă", a declarat ministrul Korodi, arătând că instituţia pe care o conduce a elaborat încă din primăvara acestui an o hotărâre de Guvern care precizează concret măsurile de luat în privinţa protejării păsărilor.

Potrivit lui Korodi, Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile a transmis deja documentul celorlalte ministere încă din 22 mai, acestea urmând a-l returna celor de la Mediu cu modificările pe care le aveau de formulat.

"Toate ministerele ne-au răspuns, însă de la Agricultură nu l-am putut scoate decât ieri (marţi, n. red.)", a declarat Korodi, precizând totuşi că respectivul proiect de Hotărâre de Guvern este important pentru Ministerul Agriculturii întrucât stabileşte clar măsuri de protecţie pentru păsări în păduri sau pe terenuri destinate culturilor, măsuri ce trebuiau înţelese şi asumate de Ministerul Agriculturii.

Ministrul Korodi a mai spus că, în opinia sa, după avizul de legalitate luat deja de la Ministerul Justiţiei, proiectul de Hotărâre de Guvern va intra în dezbaterea Executivului săptămâna viitoare.

"Odată aprobat, procedura de infringement va fi stopată", a spus ministrul Korodi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici