CE prezintă, miercuri, raportul pe tema justiţiei pentru România şi Bulgaria

Comisia Europeană va prezenta, miercuri, raportul privind progresele înregistrate de România şi Bulgaria în domeniul reformei judiciare şi luptei împotriva corupţiei, documentul urmând să conţină o evaluare a obiectivelor impuse celor două ţări în cadrul MCV.

49 afișări
Imaginea articolului CE prezintă, miercuri, raportul pe tema justiţiei pentru România şi Bulgaria

CE prezintă, miercuri, raportul pe tema justiţiei pentru România şi Bulgaria

În cazul Bulgariei, raportul va conţine, de asemenea, informaţii referitoare la lupta împotriva crimei organizate, potrivit CE.

Comisia are programată publicarea raportului în jurul orei 13.00, ora Bruxelles-ului (14.00, ora României), urmând ca ora să fie confirmată.

Comisia Europeană reaminteşte că la data aderării României şi Bulgariei la UE, la 1 ianuarie 2007, au rămas o serie de neajunsuri în ceea ce priveşte reforma judiciară, lupta împotriva corupţiei şi, în cazul Bulgariei, în ceea ce priveşte lupta împotriva crimei organizate. Aceste neajunsuri au generat riscul ca România şi Bulgaria să nu poată aplica în mod corect legislaţia comunitară. Pentru a ajuta ambele ţări în procesul de reformă şi, în acelaşi timp, pentru a monitoriza progresele în ceea ce priveşte reforma, un Mecanism de Cooperare şi Verificare a fost creat printr-o decizie formală a Comisiei adoptată la 13 decembrie 2006. La acea dată au fost identificate patru obiective rămase de îndeplinit pentru România şi şase pentru Bulgaria.

Comisia a publicat primul raport în iunie 2007, iar cel mai recent raport intermediar a fost prezentat la 12 februarie 2009. Raportul este redactat de Secretariatul General al Comisiei, aflat sub autoritatea preşedintelui CE, în acord cu comisarul şi vicepreşedintele CE, Jacques Barrot.

Într-un proiect al raportului, obţinut, marţi, de MEDIAFAX, se arată că nu sunt îndeplinite condiţiile pentru invocarea clauzei de salvgardare, că MCV trebuie să continue şi că următorul raport va fi prezentat în vara anului 2010.

În proiectul raportului se menţionează că România a recâştigat impulsul în ceea ce priveşte procesul de reformă dar, pentru a putea demonstra progrese susţinute, procesul de reformă judiciară nu ar trebui politizat. De asemenea, în document se arată că România se luptă încă "pentru a depăşi moştenirea unei Constituţii uneori ambigue şi faptul că cele două coduri, Civil şi Penal, nu au fost complet revizuite, ci preluate din trecutul comunist".

Comisia propune "continuarea cât mai devreme, de către organismele judiciare şi disciplinare, a cazurilor transmise de ANI referitor la averile nejustificate, incompatibilităţi şi conflicte de interese" şi "invită" România să facă o evaluare a impactului celor patru coduri, dar şi să realizeze o consultare publică eficientă pe tema celor două coduri de procedură civilă şi penală, a căror adoptare este cerută cât mai curând.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici