GALERIE FOTO  Ce primesc rezerviştii ruşi: pedeapsă de 15 ani pentru dezertori

Primul „apel” ar viza 300.000 de tineri, dar sunt excluse unele categorii, de exemplu studenţii universitari, într-o ţară în care serviciul militar este obligatoriu astăzi.

588 afișări
Imaginea articolului Ce primesc rezerviştii ruşi: pedeapsă de 15 ani pentru dezertori

Ce primesc rezerviştii ruşi: plătiţi cu 460 de euro pe lună, pedeapsă de 15 ani pentru dezertori

Mobilizarea declarată de Vladimir Putin va afecta cel puţin 300.000 de tineri, însă unele categorii sunt excluse de pe liste, cazul studenţilor. Iată cine vor fi „rezerviştii”, conform primelor indicaţii ale Ministerului Apărării din Moscova, preluate de agenţia TASS.

Mobilizarea, chemarea la arme a populaţiei civile, nu fusese niciodată declarată de Kremlin din 24 februarie, ziua invaziei Ucrainei. Dezastrul operaţiunilor din teren l-a determinat pe Putin la o schimbare de strategie:

„Vorbim doar de o mobilizare parţială. Aceasta înseamnă că vor fi supuşi conscripţiei numai acei cetăţeni care se află în rezerve şi mai ales cei care au servit în forţele armate, au anumite specializări militare şi experienţă relevantă”, a spus Ţarul, în discursul său la televizor, în încercarea de a linişti ţara.

Deocamdată, ar fi vorba, aşadar, de personal care a primit deja pregătire militară de bază sau care a purtat uniforme în trecut. Conform zvonurilor, primul apel ar viza bărbaţii sub 26 de ani.

Serviciul militar în Rusia este încă obligatoriu. Numărul de 300.000 este o mică parte din potenţialul pe care Rusia îl poate pune în aplicare. Potrivit ministrului Apărării, Şoigu, probabilitatea disponibilă ar fi de 25 de milioane.

Indemnizaţie mai mică decât salariu mediu 

Potrivit TASS, care citează Ministerul Apărării, va reveni comandamentelor militare regionale să întocmească listele celor care vor fi chemaţi pe front. Fiecare soldat primeşte în prezent un salariu lunar de aproximativ 30.000 de ruble, egal cu aproximativ 460 de euro, ceva mai mic în comparaţie cu salariul mediu rusesc. Sunt câştiguri suficiente pentru cei care locuiesc în zonele rurale şi îndepărtate ale ţării, dar nu şi pentru tinerii din marile oraşe.

Ultima fază a războiului a evidenţiat dificultăţile Kremlinului în recrutarea personalului militar. Ministerul Apărării a admis oficial pierderea a 5.900 de ostaşi, un prag considerat necredibil de observatorii internaţionali. Pentagonul se aventurează la o estimare de 70.000 de victime, morţi şi răniţi.

Guvernul rus a oferit amnistia şi eliberarea din închisoare a prizonierilor dornici să se înroleze în Forţele Armate, o mişcare considerată de experţi a fi un simptom al dificultăţilor enorme din teren.

Trebuie amintit că discursul televizat al lui Putin a fost precedat de decizia de majorare a tuturor pedepselor pentru cei care nu-şi îndeplinesc obligaţiile militare. Cei care încalcă aceste reguli, dezertează, printre altele, riscă acum până la 15 ani de închisoare.

În plus, preşedintele comisiei de apărare a Dumei, Andrei Kartapolov, a precizat că rezerviştii nu pot părăsi reşedinţa fără permisiunea comisariatelor militare.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici