CE se consultă cu sindicatele şi patronatele pentru măsuri privind descurajarea muncii nedeclarate

Comisia Europeană a lansat o consultare cu reprezentanţii sindicatelor şi ai organizaţiilor patronale privind măsurile care ar putea fi luate în viitor la nivelul UE pentru a preveni şi a descuraja munca nedeclarată, se arată într-un comunicat remis, vineri, agenţiei MEDIAFAX.

106 afișări
Imaginea articolului CE se consultă cu sindicatele şi patronatele pentru măsuri privind descurajarea muncii nedeclarate

CE se consultă cu sindicatele şi patronatele pentru măsuri privind descurajarea muncii nedeclarate (Imagine: Mediafax Foto)

Comisia Europeană a lansat o consultare cu reprezentanţii sindicatelor şi ai organizaţiilor patronale privind măsurile care ar putea fi luate în viitor la nivelul UE pentru a preveni şi a descuraja munca nedeclarată, printr-o mai bună cooperare între autorităţile însărcinate cu aplicarea legii din statele membre, cum ar fi inspectoratele de muncă, autorităţile fiscale şi de asigurări sociale.

Comisarul pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune, László Andor, a declarat că munca nedeclarată este un flagel, lucrătorii fiind expuşi unui risc crescut de sărăcie şi unor condiţii de muncă potenţial periculoase.

"Fenomenul subminează siguranţa locurilor de muncă, accesul lucrătorilor la pensii şi la asistenţă medicală. Munca nedeclarată privează guvernele de venituri fiscale şi de cotizaţii la asigurările sociale. Guvernele, angajatorii şi sindicatele ar trebui să colaboreze la nivelul UE pentru a preveni şi a descuraja munca nedeclarată", consideră comisarul european.

Această consultare va permite Comisiei să pună în aplicare obiectivele politicilor sale de combatere a muncii nedeclarate, stabilite în aprilie 2012 în Pachetul privind ocuparea forţei de muncă, care arată că transformarea muncii informale sau nedeclarate în muncă legală ar putea contribui la reducerea şomajului.

Documentul de consultare prezintă o imagine de ansamblu a principalelor probleme cauzate de munca nedeclarată (inclusiv falsa activitate independentă), trece în revistă studiile recente privind munca nedeclarată şi descrie obiectivele şi conţinutul posibil al unei viitoare iniţiative UE de combatere a acestui fenomen. Iniţiativa urmează să fie adoptată în a doua jumătate a anului 2013.

Angajaţii şi organizaţiile patronale pot să-şi prezinte opiniile şi comentariile până la 20 septembrie 2013.

Instituirea unor modalităţi mai eficiente de combatere a muncii nedeclarate ar ajuta statele membre să îndeplinească obiectivele strategiei Europa 2020 care constau în garantarea faptului că 75 la sută din persoanele cu vârste cuprinse între 20 şi 64 de ani au un loc de muncă şi în reducerea cu cel puţin 20 de milioane a numărului de persoane care suferă sau sunt ameninţate de sărăcie şi de excluziune socială.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici