Ce spun juriştii despre ordinul privind măştile: Mecanismul nu e diferit de cel din starea de urgenţă

  • Ordinul care spune că eşti obligat să porţi mască în spaţii închise poate fi atacat în instanţă deoarece este un act administrativ cu caracter normativ
  • Mecanismul adoptat pentru a aplica obligaţia este similar celui din starea de urgenţă
  • „Autorităţile vor spune că purtarea măştii este modalitatea prin care s-au îngrădit drepturile aşa cum permite legea”, explică avocatul Codrin Ţarălungă
4965 afișări
Imaginea articolului Ce spun juriştii despre ordinul privind măştile: Mecanismul nu e diferit de cel din starea de urgenţă

Ce spun juriştii despre ordinul privind măştile: Mecanismul nu e diferit de cel din starea de urgenţă

Ordinul comun MAI-Ministerul Sănătăţii care impune purtarea măştii reprezintă concretizarea (una dintre măsurile efective) planului de combatere a epidemiei Covid-19, implementată de principalii jucători în materia sănătăţii publice în starea de alertă.

„Mecanismul adoptat de legiuitorul nostru este următorul: se promulgă legea care permite îngrădirea drepturilor şi libertăţilor în starea de alertă, apoi se ia o Hotărâre privind instituirea stării de alertă (adoptată pe baza legii ordinare) pentru ca, într-un final, îngrădirea efectivă a libertăţii să se decidă tot printr-un act normativ terţiar: ordinul comun!”, a precizat, pentru MEDIAFAX,  avocatul Codrin Ţarălungă.

Sub acest aspect, nu se identifică mari diferenţe faţă de starea de urgenţă, unde actul terţiar era Ordonanţa Militară, arată sursa citată.

„Privit în acest mod, se va observa că norma constituţională care dispune că drepturile şi libertăţile pot fi limitate prin lege întrucât, în Legea privind starea de alertă nu se dispune obligativitatea purtării măştii, ci aceasta, cum am arătat, se concretizează în ordin”, mai subliniază avocatul.

Ordinul comun poate fi atacat în instanţă.

„Dacă va fi să plecăm urechea către autorităţi, acestea vor spune că “purtarea măştii” este modalitatea concretă - o chestiune pur tehnică - prin care s-au îngrădit drepturile şi libertăţile “aşa cum permite legea”. Fiind un act administrativ cu caracter normativ, ordinul comun ar putea fi atacat în procedura contencios-administrativă”, mai subliniază juristul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici