CE vrea să reducă volumul playerelor audio personale

Uniunea Europeană ia măsuri de limitare a riscurilor pentru sănătate generate de expunerea la zgomotul emis de playerele audio personale, iar conform unei decizii a CE consumatorii vor beneficia noi setări din fabrică pentru a evita apariţia problemelor auditive.

27 afișări
Imaginea articolului CE vrea să reducă volumul playerelor audio personale

CE vrea să reducă volumul playerelor audio personale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În urma unei decizii adoptate luni de către Comisia Europeană, consumatorii vor beneficia de noi setări din fabrică ale playerelor audio personale, care vor respecta nivelurile sigure de expunere, precum şi de mesaje clare de avertizare în legătură cu efectele negative ale expunerii excesive la niveluri de sunet ridicate, anunţă Biroul de presă al CE.

În octombrie 2008, Comitetul ştiinţific CSRSEN[1] din cadrul UE a avertizat că utilizarea playerelor audio personale la volum ridicat pe o perioadă îndelungată poate provoca deteriorarea permanentă a auzului. Între 5% şi 10% dintre utilizatori riscă un deficit auditiv ireversibil. Este vorba despre persoane care ascultă muzică timp de peste o oră pe zi la volum ridicat. Se estimează că până la zece milioane de persoane din UE ar putea fi expuse acestui risc.

Comisia Europeană a transmis luni un mandat organismului european de standardizare CENELEC, solicitând elaborarea de noi standarde tehnice de siguranţă.

Meglena Kuneva, comisarul UE pentru protecţia consumatorilor, a declarat că "volumul unui player MP3 poate fi ridicat cu uşurinţă la niveluri dăunătoare, în special când ne aflăm pe străzi aglomerate sau în mijloace de transport în comun".

"Datele de care dispunem arată că în special tinerii - care ascultă muzică la volum ridicat, uneori timp de mai multe ore pe săptămână - nu îşi dau seama că îşi pun în pericol auzul. Pot trece ani înainte ca deteriorarea auzului să se manifeste, iar atunci este pur şi simplu prea târziu. Aceste standarde introduc mici modificări tehnice la nivelul playerelor, astfel încât utilizarea lor normală, utilizând setările din fabrică să fie sigură. Consumatorii pot modifica, dacă doresc acest lucru, setările implicite, dar în acest caz vor apărea mesaje clare de avertizare, astfel încât aceştia să cunoască riscurile la care se expun", susţine oficialul european.

La rândul său, Bridget Cosgrave, directoare generală a Digitaleurope, a declarat că siguranţa consumatorilor reprezintă prioritatea industriei tehnologiei digitale.

Digitaleurope salută iniţiativa Comisiei Europene de a elabora standarde printr-un proces fundamentat ştiinţific. Este important ca utilizatorii să deţină informaţii exacte pentru a putea alege în cunoştinţă de cauză modul în care să utilizeze playerele audio. Digitaleurope aşteaptă cu interes să colaboreze cu Comisia Europeană şi cu organismele de standardizare pentru a promova interesele consumatorilor".

Standardele UE actuale nu prevăd nicio limită maximă pentru sunete şi nu impun nicio etichetare specifică referitoare la volumul sonor, dar cer introducerea unei menţiuni în manualul de instrucţiuni pentru a avertiza cu privire la efectele adverse ale expunerii la un nivel sonor excesiv.

Mandatul, propus de Comisia Europeană împreună cu cele 27 de state membre, vizează toate playerele audio personale şi telefoanele mobile cu funcţie de redare a muzicii.

El prevede că nivelurile sigure de expunere trebuie să fie limitate prin setările "din fabrică" ale produselor. Mandatul nu indică soluţii tehnice specifice, pentru a nu limita capacitatea de inovare a industriei. În schimb, el cere ca producătorii să facă astfel încât setările din fabrică pentru utilizarea în condiţii normale să respecte cerinţele de siguranţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici