Cea mai mare sumă de la Guvern, de Centenar, pentru un festival al iilor. Pe ce se duc banii

Şezători, expoziţii de ii şi un simpozion dedicat cămăşii naţionale vor avea loc pe tot parcursul lunii iunie în cadrul unui festival dedicat iilor, la Cezieni, jud. Olt, primarul declarând că este unul dintre cele mai importante evenimente din ţară şi a primit cea mai mare finanţare de Centenar.

262 afișări
Imaginea articolului Cea mai mare sumă de la Guvern, de Centenar, pentru un festival al iilor. Pe ce se duc banii

Primarul comunei Cezieni, Dănuţ Guşatu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că Festivalul Naţional „Sărbătoarea iilor” va avea o amploare foarte mare în anul Centenarului, când este finanţat cu 570.000 lei de Ministerul Culturii. Edilul spune că n-ar trebui să surprindă pe nimeni că evenimentul din localitatea olteană a primit aceşti bani deoarece „este unul dintre cele mai importante evenimente de gen din judeţ şi poate din ţară”.

Guşatu a mai spus că ediţia din acest an se va desfăşura pe parcursul întregii luni iunie, culminând cu Ziua Iei, în data de 24 iunie, cu tradiţionala expoziţie stradală de ii. În cadrul festivalului vor fi organizate şezători, expoziţii de fotografie, de ii, un târg al meşterilor populari, dar şi un simpozion la care vor fi invitaţi specialişti din toată ţara.

„Sunt prevăzute, în proiectul pe care noi l-am făcut, activităţi precum şezători, expoziţii de fotografie, de ii, un târg al meşterilor populari şi, poate punctul cel mai important, simpozionul care va avea loc în data de 23 iunie, când vor fi invitaţi circa zece specialişti din toată ţara. În afara de asta, avem 10 perechi invitate din toate zonele etno-folclorice ale României, îmbrăcate în costume populare. Duminică, pe 24 iunie, va avea loc sărbătoarea propriu-zisă, care va începe practic cu o expoziţie stradală de ii, aşa cum facem în fiecare an, după care va avea loc jurizarea în căminul cultural, hora iilor şi spectacolul. Sunt acţiuni care aveau loc în trecut şi care au dus cumva la sărbătoarea noastră de suflet. Dar, va fi o ediţie mult mai amplă, cu mult mai multe activităţi”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, primarul comunei Cezieni, Dănuţ Guşatu.

Edilul spune că evenimentul din Cezieni primeşte pentru prima dată bani de la Ministerul Culturii, deşi este convins că este un festival unic în ţară.

„Este prima dată când primim finanţare de la Ministerul Culturii, cu toate că cereri în acest sens am depus aproape în fiecare an, de mulţi ani. Probabil că de această dată au fost mai mulţi bani pentru astfel de activităţi. Pe de altă parte, nu cred că ar trebui să surprindă pe nimeni faptul că sărbătoarea de la Cezieni primeşte finanţare pentru că este unul dintre cele mai importante evenimente de gen din judeţ şi poate din ţară”, a mai spus Dănuţ Guşatu.

Festivalul „Sărbătoarea iilor din Cezieni” a ajuns la a 33-a ediţie şi a primit cea mai mare sumă pentru Centenarul Marii Uniri, după ce Comitetul interministerial din Guvern a aprobat primele 99 de proiecte cu finanţare din bani publici.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici