Cei doi directori de la UMF Bucureşti reţinuţi pentru luare de mită, trimişi în judecată

Directorul administrativ al Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Bucureşti Dan Pahoni şi directorul tehnic Corina Angheluţă, cercetaţi pentru luare de mită pentru atribuirea unor contracte de achiziţie publică, au fost trimişi în judecată, alături de administratorii a două firme.

1076 afișări
Imaginea articolului Cei doi directori de la UMF Bucureşti reţinuţi pentru luare de mită, trimişi în judecată

Cei doi directori de la UMF Bucureşti reţinuţi pentru luare de mită, trimişi în judecată (Imagine: Lucian Curelariu/Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat de luni al Parchetului instanţei supreme, procurorii au finalizat cercetările şi au decis trimiterea în judecată a lui Dan Pahoni, pentru luare de mită, abuz în serviciu şi conflict de interese, şi Corina Angheluţă, pentru luare de mită şi abuz în serviciu. De asemenea, au fost trimişi în judecată, pentru dare de mită, Elena Bărbulete şi Cristian Dumitroiu, administratori ai unor societăţi comerciale.

Procurorii notează, în rechizitoriu, că Dan Pahoni, în calitate de director general administrativ şi Corina Antoaneta Angheluţă, în calitate de director tehnic în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie ”Carol Davila” (UMF.) din Bucureşti, au atribuit contracte de achiziţie publică către societăţi comerciale deţinute sau controlate de oameni de afaceri aflaţi în cercul lor relaţional.

Conform anchetatorilor, pentru atribuirea contractelor de achiziţie publică, Pahoni şi Angheluţă au cerut şi primit de la administratorii firmelor beneficiare diferite sume de bani. De asemenea, cei doi au dispus divizarea achiziţiilor publice în mai multe contracte distincte care să se încadreze în limitele valorice impuse de OUG nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de servicii, astfel încât să poată fi aplicată fie procedura de achiziţie directă, fie cea simplificată a cererii de ofertă, iar contractele să fie direcţionate către firmele agreate.

”Pentru acelaşi tip de activitate, respectiv reabilitarea unor imobile aflate în patrimoniul UMF şi aproximativ în aceeaşi perioadă de timp, decembrie 2014 - martie 2015, au fost încheiate mai multe contracte cu societăţile deţinute sau controlate de Elena Bărbulete şi Cristian Dumitroiu, oameni de afaceri aflaţi în cercul lor relaţional. Astfel, Elena Bărbulete şi Cristian Dumitroiu, în calitate de reprezentanţi a două societăţi comerciale care au derulat cu UMF contracte de prestări servicii, au oferit celor doi inculpaţi importante sume de bani, în schimbul atribuirii de contracte în regim preferenţial”, mai scriu procurorii în rechizitoriu.

De asemenea, Dan Pahoni a semnat, în noiembrie 2013, atât un act adiţional prin care se prelungea un contract având ca obiect închirierea unui spaţiu aparţinând al UMF ”Carol Davila” către o societate comercială administrată de fiica sa, cât şi unul având obiect similar, încheiat în favoarea unei societăţi al cărei administrator de fapt era el însuşi.

Dosarul a fost trimis spre soluţionare la Tribunalul Bucureşti.

Directorul administrativ al Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Bucureşti Dan Pahoni şi directorul tehnic Corina Antoaneta Angheluţă au fost reţinuţi de procurorii Parchetului instanţei supreme în 24 martie, fiind acuzaţi de luare de mită şi abuz în serviciu, iar ulterior ei au fost plasaţi în arest la domiciliu.

Surse judiciare declarau, pentru MEDIAFAX, că Dan Pahoni solicita până la 40 la sută din valoarea unor contracte încheiate de UMF Bucureşti cu societăţi comerciale.

Încă din anul 2009, Dan Pahoni ar fi încasat comisioane pentru contracte de reparaţii, curăţenie şi deratizare, a căror valoare totală se ridică la câteva sute de mii de euro. Pahoni este suspectat şi că ar fi controlat, prin interpuşi, nouă societăţi care ar fi încheiat contracte cu Universitatea de Medicină şi Farmacie Bucureşti, potrivit surselor citate.

Sursele citate au mai precizat că Dan Pahoni ar fi cumpărat, cu banii primiţi pentru atribuirea ilegală a unor contracte, locuinţe şi autoturisme, iar o parte din sumele cerute ar fi ajuns la complicii acestuia.

În acest caz, procurorii dispuseseră faţă de Elena Bărbulete şi Cristian Dumitroiu, administratori ai unor societăţi comerciale, măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici