Cei doi miniştri francezi au vizitat o şcoală din Câmpia Turzii şi au mers într-un cartier de romi. Care au fost impresiile demnitarilor - GALERIE FOTO

Ministrul francez de Interne Manuel Valls şi ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Bernard Cazeneuve, au vizitat, joi, o şcoală din Câmpia Turzii unde este implementat un proiect european de integrare a romilor şi au mers într-un cartier locuit romi, intrând în mai multe case.

1798 afișări
Imaginea articolului Cei doi miniştri francezi au vizitat o şcoală din Câmpia Turzii şi au mers într-un cartier de romi. Care au fost impresiile demnitarilor - GALERIE FOTO

Cei doi miniştri francezi au vizitat o şcoală din Câmpia Turzii şi au mers într-un cartier de romi (Imagine: Vasile Magradean / Mediafax)

Manuel Valls şi Bernard Cazeneuve au vizitat Şcoala "Pavel Dan" din Câmpia Turzii, unde este implementat un proiect cu finanţare europeană privind integrarea romilor, intitulat "Close to school".

În acest proiect, 205 copii de etnie romă şi non-romă sunt sprijiniţi pentru a fi integraţi în societate, acesta fiind derulat pe o perioadă de doi ani, între decembrie 2011 până în august 2013, costurile totale depăşind 270.000 de euro.

Cei doi miniştri francezi au vizitat mai multe clase unde învaţă elevi romi şi au încercat să stea de vorbă cu aceştia şi chiar să îi ajute să coloreze nişte desene. De asemenea, cei doi oficiali francezi au vizitat cantina şcolii şi locurile de depozitare a alimentelor.

Ministrul francez de Interne Manuel Valls a precizat că impresiile după vizitarea şcolii sunt pozitive, confirmând aşteptările părţii franceze.

"Proiectul de la Câmpia Turzii este un exemplu despre ceea ce trebuie făcut, ceea ce trebuie susţinut de UE, iar colectivităţile locale franceze pot să se implice în proiect", a afirmat el.

Valls a adăugat că partea franceză se va implica financiar în proiectul "Close to school" de la Şcoala "Pavel Dan" cu suma de 10.000 de euro, urmând să fie implementate la nivel naţional mai multe proiecte de acest tip.

 

Ulterior, Valls şi Cazeneuve, însoţiti de viceprimarul din Câmpia Turzii Dorin Lojigan şi de prefectul de Cluj, Ioan Vuşcan, au mers în cartierul Lut, unde locuieşte o importantă comunitate de romi. Aici, aceştia au intrat în mai multe case pentru a vedea condiţiile în care locuiesc membrii etniei.

Mai mulţi romi li s-au plâns oficialilor francezi că nu au bani să îşi întreţină copiii la şcoală şi le-au cerut ajutorul pentru a-şi găsi un loc de muncă.

"Nu am bani, să ne dea de lucru, că dacă nu, mergem în Franţa", a spus o femeie de etnie romă.

Cei doi miniştri francezi ai noului Guvern socialist au venit în România pentru a încerca să trateze în mod direct problema romilor, relansată în această vară în Franţa prin evacuarea taberelor, urmată de expulzări.

GALERIE FOTO

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici