Cele 11 persoane acuzate de exploatări ilegale de aur în Munţii Apuseni, în arest la domiciliu

Cele 11 persoane arestate preventiv pentru exploatare ilegală de aur din galerii miniere din Munţii Apuseni vor fi plasate în arest la domiciliu, pentru o perioadă de 30 de zile, în urma unei hotărâri definitive luate, marţi seară, de Curtea de Apel Alba Iulia.

1462 afișări
Imaginea articolului Cele 11 persoane acuzate de exploatări ilegale de aur în Munţii Apuseni, în arest la domiciliu

Cele 11 persoane acuzate de exploatări ilegale de aur în Munţii Apuseni, în arest la domiciliu (Imagine: Shutterstock)

Purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia, Cosmin Muntean, a declarat, marţi seară, corespondentului MEDIAFAX, că instanţa a admis contestaţiile formulate de cele 11 persoane acuzate de exploatare ilegală de aur şi a decis să desfiinţeze încheierea Tribunalului Alba prin care acestea au fost arestate preventiv, în 28 octombrie.

"Curtea de Apel Alba Iulia a dispus punerea în libertate a inculpaţilor şi a luat faţă de toţi cei unsprezece măsura preventivă a arestului la domiciliu pe o perioadă de 30 de zile", a spus Cosmin Muntean.

TITLURILE ZILEI

Potrivit sursei citate, hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia este definitivă.

Poliţiştii au făcut, în 27 octombrie, 64 de percheziţii în Alba, Cluj, Bihor şi Mureş, la persoane bănuite de evaziune fiscală, executarea de activităţi miniere fără permis sau licenţă, furt şi spălare de bani şi care ar fi exploatat, fără autorizaţie, zăcământ aurifer din galerii miniere sau halde aflate în conservare din Munţii Apuseni, prejudiciul în acest caz depăşind 600.000 de lei.

Astfel, în judeţul Alba au avut loc 59 de percheziţii, în Mureş - trei şi câte una în Bihor şi Cluj.

Conform sursei citate, anchetatorii au stabilit că, în perioada 2013-2015, 48 de persoane ar fi exploatat, fără autorizaţie, zăcământ aurifer din galerii miniere sau halde aflate în conservare din Munţii Apuseni.

Din cercetări a reieşit că suspecţii ar fi sustras, prelucrat şi comercializat produse aurifere, introducându-le fără forme legale în circuitul economic sau plasându-le la case de amanet sub forma unor garanţii, fără returnarea sumelor de bani împrumutate.

În urma percheziţiilor, 45 de persoane, între care un consilier judeţean PMP din Alba, doi nepoţi ai primarului liberal din Roşia Montană şi un lider al romilor din Apuseni, au fost ridicate şi duse la audieri la Alba Iulia.

De asemenea, poliţiştii au ridicat de la locuinţele suspecţilor ustensile folosite în extragerea aurului, detectoare de metale, dar şi cantitatea de peste 1,5 kilograme de aur.

"În urma percheziţiilor, au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor, peste 8.000 de euro, 16.000 de lei, înscrisuri, documente din care rezultă comercializarea ilegală a 4.969 de grame de aur, alte documente de evidenţă şi contabile, unelte şi instalaţii folosite pentru extragerea aurului, 480 de kilograme de nisip aurifer şi aur. De asemenea, au fost ridicate şi o armă neletală, deţinută în mod ilegal, aproape două kilograme de geluri explozive sau dinamită, din categoria explozivilor civili, capse detonatoare electrice, detectoare de metale şi diverse scule folosite în activitatea infracţională", spunea Luminiţa Prodan, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Alba.

Potrivit sursei citate, suspecţii căutau aurul în fostele galerii miniere sau în haldele de steril şi după ce îl extrăgeau îl vindeau prin magazine de bijuterii sau case de amanet.

Din cele 45 de persoane audiate, 16 au fost reţinute, iar 11 dintre acestea au fost arestate preventiv, în 28 octombrie, în timp ce alţi cinci suspecţi, între care şi un nepot al edilului din Roşia Montană, au fost puşi sub control judiciar.

Astfel, Tribunalul Alba a admis, în 28 octombrie, propunerea procurorilor de arestare preventivă pentru 11 dintre cele 16 persoane reţinute în urma percheziţiilor, dar decizia instanţei nu era definitivă şi a fost atacată cu recurs de suspecţi la Curtea de Apel Alba Iulia.

Surse judiciare declarau că printre persoanele reţinute se află şi unul dintre nepoţii primarului din Roşia Montană, Eugen Furdui (PNL). De asemenea, potrivit aceloraşi surse, consilierul judeţean Marin Cenuşe (PMP) şi un alt nepot al primarului din Roşia Montană, care au fost şi ei audiaţi în 27 octombrie, nu au fost reţinuţi.

Prejudiciul cauzat în acest caz este estimat la peste 600.000 de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici