Cercetătorii au descoperit modul de transmitere a gripei aviare de la om la om

Virusul H5N1 al gripei aviare, care a ucis 216 persoane din 348 infectate pe parcursul ultimilor cinci ani, se fixează pe receptori situaţi în sistemul respirator inferior şi nu pe mucoasele situate în gât şi nas, aşa cum se întâmplă cu virusurile gripale umane.

1 afișare
Imaginea articolului Cercetătorii au descoperit modul de transmitere a gripei aviare de la om la om

Cercetătorii au descoperit modul de transmitere a gripei aviare de la om la om - studiu

Potrivit studiului realizat de cercetătorii de la Institutul de tehnologie din Massachusetts (MIT), publicat în revista Nature Biotechnology, transmiterea virusului H5N1 de la om la om depinde de capacitatea acestuia de a se fixa în gât şi în nas, de unde este proiectat la alţi indivizi prin intermediul tusei sau strănutului.

Echipa de cercetători, coordonată de profesorul Ram Sasisekharan, a demonstrat că virusul din familia H5, care afectează păsările mai uşor decât oamenii, se fixează, în general, pe lanţuri de glican (receptori) de formă conică de pe celulele din sistemul respirator, în timp ce virusurile din familia H1 şi H3, care afectează mai mult oamenii, se fixează pe receptori în formă de umbrelă.

În organismul uman, glicanii de formă conică se găsesc pe căile respiratorii inferioare, unde virusul pătrunde mai greu şi de unde îi este dificil să se transmită, în timp ce lanţurile de glican în formă de umbrelă se găsesc în nas şi gât.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) se teme ca epizootia de gripă aviară să nu se transforme într-o pandemie devastatoare, în urma unei mutaţii a virusului H5N1 care ar îmbunătăţi modul de transmitere a acestuia de la om la om.

Dacă gripa normală ucide cam 500.000 de persoane la nivel mondial, o epidemie de gripă aviară ar provoca mult mai multe victime, sistemul imunitar uman, dar şi vaccinurile existente pe piaţă fiind mult mai puţin pregătite pentru a face faţă.

Un exemplu în acest caz este gripa spaniolă, care a apărut la sfârşitul primului război mondial şi care a provocat moartea a zeci de milioane de persoane.

Descoperirea cercetătorilor ar putea permite identificarea mai rapidă a tulpinilor de virus capabile să atace căile respiratorii la om.

"Acest lucru ne poate ajuta să supraveghem virusul gripei aviare şi să îmbunătăţim intervenţiile terapeutice atât pentru gripa aviară cât şi pentru gripa sezonieră", a explicat Sasisekharan.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici