Cerşetorii bogaţi: Cum a strâns bani o organizaţie fantomă din SUA cerând bani în numele unor presupuşi copii bolnavi

Mai multe persoane sunt văzute înmânând şoferilor, în aglomeraţiile din trafic, cărţi lucioase cu povestea tristă a unui băieţel aflat pe moarte, pe nume "Bora Daniel" şi cerându-le acestora să-şi deschidă inima şi portofelele, relatează New York Post.

2150 afișări
Imaginea articolului Cerşetorii bogaţi: Cum a strâns bani o organizaţie fantomă din SUA cerând bani în numele unor presupuşi copii bolnavi

Stevan Jelic a negat că are cunoştinţă de vreo astfel de acţiune de caritate (Imagine: www.nypost.com)

În urma unor investigaţii a New York Post, a reieşit că "Bora Daniel" este un băiat de 11 ani care a murit de cinci ani, astfel că eforturile de a stârnge bani pentru "taratmentul" său nu sunt jstificate.

"Sunt sigură că au câştigat astfel mulţi bani", a spus Cynthia Way, care a primit o carte similară în Maryland, în 2006.

Children of Babel, o organizaţie non profit fondată de Traian Stan, este în spatele unei operaţiuni telefonice în care se solicită ajutor pentru "Bora Daniel", care ar suferi de o boală a sângelui şi care ar avea nevoie de 100.000 de dolari pentru efectuarea unui transplant de măduvă osoasă.

Numărul de mobil al lui Stan, numărul de telefon al lui Stevan Jelic şi un număr de cont bancar sunt printate pe un card separat, pe care gruparea îl prezintă doar atunci când persoanele dornice să ajute încep să pună întrebări incomode.

Jelic, în vârstă de 53 de ani, care locuieşte în Lower East Side, a negat că are cunoştinţă de vreo astfel de acţiune de caritate. "Este numărul meu de acasă", a spus el. "Nu am nicio legătură cu aşa ceva. Este cumva o păcăleală?", a întrebat el, afirmând că va reclama la poliţie această situaţie.

O femeie care locuieşte însă cu Jelic, Antoaneta Jelic, este înregistrată în actele organizaţiei ca şi contabil.

Între timp, Stan a povestit, fără jenă, unui reporter al New York Post, că a contribuit la îmbunătăţirea situaţiei băiatului bolnav, român. "Vrei să mergi la bancă? El are nevoie de mulţi bani pentru transplant", a spus el.

Un sfert de oră mai târziu însă, Stan a sunat înapoi pentru a spune că băiatul şi-a revenit şi că nu mai are nevoie de bani. "Dacă vezi pe cineva pa stradă, sună la poliţie. Eu nu ştiu nimic", a spus el.

Un apropiat al său, care uneori purta haine oficiale, a oprit în 29 mai şoferii în New Jersy cerându-le oamenilor să ajute un adolescent, în timp ce Stan aştepta la un semafor.

"Unde este copilul?", a întrebat şoferul, iar cerşetorul a spus "spital" şi a fugit.

Children of Babel nu a plătit niciodată taxe de la înregistrarea organizaţiei, în 2009, în New York.

Aceleaşi persoane din grupare au fost văzute împărţind cărţi - folosind acelaşi limbaj şi acţionând similar - pentru un alt copil aflat pe moarte, a cărui identitate şi stare de sănătate nu a fost confirmată.

Preşedintele unei organizaţii de caritate, Daniel Borokoff, a recomandat scepticism atunci când este vorba de donaţii cerute pe stradă. "Aceşti bani ar putea folosi efectiv pentru a ajuta un alt copil care are într-adevăr nevoie de transplant de măduvă osoasă. Este o ruşine", a spus Borokoff.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici