Chinul unui român stabilit în Italia, după infectarea cu COVID-19: „Era complet paralizat“

  • Alexandru Clipa are 23 de ani, toată viaţa înainte, iar de un deceniu s-a stabilit în Italia.
  • Românul născut în Rădăuţi a fost internat în Bulgaria, după ce a contractat noul coronavirus.
  • După externare, a lupta cu alte complicaţii, sechele rămase după recuperare: i-a picat părul, infecţie pulmonară, pancreatită.
813 afișări
Imaginea articolului Chinul unui român stabilit în Italia, după infectarea cu COVID-19: „Era complet paralizat“

Chinul unui român stabilit în Italia, după infectarea cu COVID-19: „Era complet paralizat“

La vârsta de 10 ani, Alexandru Clipa s-a mutat împreună cu mama sa în Italia, la San Costantino Calabro, în regiunea Vibonese. După ce a absolvit Informatică şi Telecomunicaţii, s-a mutat la Sofia, Bulgaria, unde a primit o ofertă de muncă ca specialist în resurse umane pentru o companie multinaţională.

După câteva luni în Bulgaria, a contractat Covid-19. Virusul care înspăimântă lumea nu îi permite să îşi încheie perioada de probă de şase luni.
Era 26 decembrie 2020 când Alexandru şi-a sună mama pentru a-i spune că va chema o ambulanţă, după ce starea de sănătate i s-a deteriorat. A fost internat la spitalul militar din Sofia din cauza dificultăţilor respiratorii grave, dar situaţia s-a agravat şi a fost dus de urgenţă la terapie intensivă.

Mama, Mihaela, care între timp, a fost anunţată de un apel primit de la Ambasada României din Bulgaria: Alexandru este într-o stare critică. A luat primul zbor disponibil şi a ajuns la fiul ei, dar odată ajunsă la spital, trebuie s-a confruntat cu protocoale medicale stricte. Timp de 58 de zile, nu l-a putut vedea pe Alexandru, atât din cauza restricţiilor cauzate de virus, cât şi din cauza alegerii medicilor, care au avertizat-o: nu ar putea suporta psihologic să-şi vadă fiul în această stare.

Covidul şi tratamentele îi provoacă, de fapt, reacţii teribile: de la căderea părului la o infecţie pulmonară, precum şi pancreatită, ascită şi complicaţii cardiace grave. Alex nu mai poate nici măcar să înghită, iar medicii sunt nevoiţi să facă o traheotomie. Singura notă pozitivă sunt afecţiunile cerebrale, din fericire neschimbate.

Pe 22 februarie, Alexandru a fost transferat de la Terapie Intensivă la secţia de Chirurgie Toracică. În sfârşit, cei doi se pot vedea unul pe celălalt.
Starea băiatului s-a îmbunătăţit încet, iar pe 20 martie a fost în sfârşit externat din spital. Boala, însă, a lăsat sechele grele. ”Alex era ca un nou-născut, nu putea să meargă sau să se hrănească singur, era complet paralizat”, şi-a amintit mama.

Cei doi au decis să se întoarcă în Calabria. Aici, tânărul a mers pentru reabilitare la clinica "Villa dei Gerani" din Vibo Valentia, iar pe 21 mai a părăsit clinica. Încă nu complet reabilitat, dar pe propriile picioare, scrie LacNews24.it.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici