Cinci din 76 de persoane înştiinţate să predea permisele auto au depus documentele la Poliţia Argeş

Reprezentanţii Poliţiei Rutiere Argeş au anunţat, marţi, că doar cinci din cele 76 de persoane înştiinţate să predea permisele auto au adus documentele la sediul instituţiei, pentru primii 56 de şoferi care au primit notificarea aceasta fiind ultima zi de depunere a carnetelor de conducere.

18 afișări

Potrivit şefului Poliţiei Rutiere Argeş, comisar Marian Badea, numărul documentelor predate în toată ţara poate fi mai mare.

De la data expirării termenului de cinci zile în care poate fi predat permisul, şoferul depistat în trafic riscă dosar penal, a precizat şeful Poliţiei Rutiere Argeş.

"La noi la serviciul Poliţiei Rutiere Argeş au fost predate până astăzi (marţi - n.r.) cinci permise, dar aşteptăm să crească numărul în această săptămână, când succesiv expiră termenul de cinci zile pentru toţi cei care au primit înştiinţarea de a preda permisele", a declarar comisar-şef Marian Badea.

În paralel, la sediul Serviciului de Eliberări Permise şi Înmatriculări Vehicule Argeş continuă verificarea celor aproximativ 3.500 de permise care ar fi fost obţinute fraudulos, fiind descoperite alte 83 de dosare în cazul cărora există suspiciuni că titularii ar fi obţinut ilegal mutaţia în judeţul Argeş, pentru obţinerea permisului de conducere. În aceste cazuri vor fi făcute verificări suplimentare, începând de marţi.

"Doi reprezentanţi de la IGPR şi Evidenţa Persoanei Bucureşti vor face această verificare a celor 83 de dosare pentru a se constata dacă există acoperire legală pentru persoanele care au solicitat să se mute în judeţul Argeş şi să susţină examenul de obţinere a permisului auto la Piteşti" a declarat Marcel Proca, prefectul judeţului Argeş.

Prefectul judeţului Argeş, Marcel Proca, a trimis, săptămâna trecută, Judecătoriei Piteşti dosarele a 76 de persoane care ar fi obţinut ilegal permise de conducere, pentru anularea în instanţă a documentelor.

Primele 56 de dosare au fost trimise instanţei luni, 23 martie, prefectul judeţului Argeş afirmând că mai mult de jumătate din cele 56 de dosare au la bază documente ilegale de domiciliu, iar în cazul celorlalte problemele sunt legate de fişele de examinare şi de desfăşurarea probei practice.

Până în prezent, comisia de control a verificat la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Vehicule din Argeş peste 1.200 de dosare.

Dosarele existente la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Vehicule din Argeş sunt verificate, din 4 martie, cu ajutorul unor specialişti de la Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor.

Guvernul a aprobat, la 20 februarie, prin ordonanţă de urgenţă, ca permisele auto în cazul cărora există sesizări în instanţe, cu indicii temeinice, că ar fi fost obţinute prin acte de corupţie, să fie retrase, măsura urmând să fie aplicată şi pentru cele 3.500 de permise care ar fi fost obţinute fraudulos la Piteşti.

Astfel, conform modificărilor aduse la articolul 103 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, în situaţia în care autoritatea emitenta a permisului de conducere a sesizat instanta de judecată, autoritatea emitentă a permisului de conducere va dispune prin ordin suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule, suspendare ce operează până la rămânerea definitivă şi irevocabilă a hotărârii judecătoreşti. În acest caz, titularul este obligat să se prezinte la unitatea de poliţie pe raza căreia domiciliază, are reşedinta sau, dupa caz, rezidenţa normală, în termen de cinci zile de la comunicarea ordinului, pentru a preda permisul de conducere.

Astfel, în cazurile în care se constată că s-au comis falsuri, Prefectura va sesiza instanţa, care va dispune dacă permisul va fi anulat sau nu.

Anchetatorii au trimis în judecată 28 de persoane în legătură cu fraudarea examenelor pentru obţinerea permisului de conducere la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Vehicule (SPCRPCIV) din Argeş. Printre cei 28 de acuzaţi, zece sunt poliţişti, printre aceştia figurând şi şeful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Vehicule Argeş, comisarul şef Gheorghe Codruţ Vlăsceanu.

În perioada 2006 - iunie 2008, în Argeş şi-a desfăşurat activitatea un grup infracţional organizat care a acţionat în scopul obţinerii unor sume de bani pretinse şi primite de la mai multe persoane, pentru a le facilita acestora obţinerea în mod fraudulos a permiselor de conducere de la SPCRPCIV Argeş, potrivit rechizitoriului.

Membrii acestui grup şi-au asumat mai multe "îndatoriri", respectiv racolarea persoanelor din mai multe judeţe interesate să obţină permisul de conducere prin coruperea unor funcţionari publici, schimbarea domiciliului viitorilor candidaţi, falsificarea documentelor necesare schimbării domiciliului, facilitarea promovării, în mod ilegal, a examenului pentru obţinerea permisului de conducere.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici