Cine este Alin Simota, omul de afaceri care finanţează echipa de fotbal Jiul Petroşani

Anchetatorii au descins, marţi dimineaţă, la Clubul Sportiv Jiul Petroşani, unde fac percheziţii în biroul finanţatorului echipei de fotbal, Alin Simota, în prezenţa acestuia.

5003 afișări
Imaginea articolului Cine este Alin Simota, omul de afaceri care finanţează echipa de fotbal Jiul Petroşani

Alin Simota (Imagine: Laurentiu Mich/Mediafax Foto)

Alin Simota este consilier local PNL la Petroşani, iar în mandatul 2008-2012 a fost consilier judeţean la Hunedoara.

Simota, care este unul dintre cei mai cunoscuţi oameni de afaceri din judeţ, a dezvoltat afaceri atât în domeniul construcţiilor, cât şi în domeniul energetic, câştigând mai multe licitaţii organizate de Consiliul Judeţean, în perioada în care a fost consilier judeţean.

De asemenea, Simota este finanţatorul echipei de fotbal Jiul Petroşani, care în pauza competiţională de iarnă a fost retrasă din Liga a treia din cauza datoriilor. Totodată, echipa a doua a clubului, care evolua în liga a patra de fotbal, nu a mai fost programată la meciuri începând cu luna aprilie.

Alin Simota, care a controlat de-a lungul timpului mai multe societăţi comerciale, unele dintre ele intrând în insolvenţă, s-a aflat de mai multe ori în atenţia anchetatorilor pentru evaziune fiscală, stopaj la sursă şi emitere de file cec fără acoperire.

DECLARAŢIA DE AVERE ŞI DE INTERESE

Potrivit ultimei declaraţii de avere completată în 31 iulie 2012, după preluarea mandatului de consilier local la Petroşani, Alin Simota are în proprietate o garsonieră de 23 de metri pătraţi cumpărată în 2005. El nu are menţionate în declaraţia de avâre maşini, terenuri sau alte bunuri a căror valoare să depăşească 5.000 de euro şi nici sume în conturi sau depozite bancare.

Conform aceleiaşi declaraţii, Simota a încasat în anul fiscal anterior 7.426 de lei din indemnizaţia de consilier judeţean şi alţi 2.508 lei ca inginer la SC Simar Comimpex.

În declaraţia de avere pe care a completat-o în 13 iunie 2012, la încheierea mandatului de consilier judeţean, Simota scria că are, pe lângă garsoniera din Petroşani, un apartament în Bucureşti de 58 de metri pătraţi, din 2004, un apartament la Cannes, în Franţa, din 2007, în suprafaţă de 860 de metri pătraţi şi o casă în SUA, cumpărată în 2006.

În declaraţia de interese din 31 iulie 2012, Alin Simota a scris că este preşedintele filialei Petroşani a PNL şi vicepreşedintele Biroului Permanent Teritorial Hunedoara al PNL.

El a mai notat în document că este asociat unic şi director la SC Simar Comimpex SRL Petroşani şi asiociat la societăţile Exchange Invest SRL Petroşani şi Europaphone SRL Petroşani.

În ianuarie 2010, una dintre societăţile lui Simota, Simar, şi-a adjudecat o licitaţie de reabilitare a unei entităţi medicale, oferind - potrivit anunţului de atribuire - un preţ aproape de jumătatea valorii estimate. Astfel, dacă valoarea iniţială a proiectului de reabilitare şi modernizare a Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva fusese estimată la 4.136.952,10 lei fără TVA, Simar a devenit câştigătoare cu preţul de 2.592.261 lei fără TVA.

Câteva luni mai târziu, mai exact în iunie 2010, Simar a beneficiat de o suplimentare, în baza unui alt contract de la CJ Hunedoara, pentru "lucrări suplimentare" la aceeaşi clădire a Spitalului Judeţean. De data aceasta, valoarea a fost de 258.563 lei fără TVA.

Tot în anul 2010, o altă firmă, Atomis, care avea sediul declarat la aceeaşi adresă cu Simar, a ofertat şi câştigat o altă licitaţie organizată de CJ Hunedoara, care avea ca obiect reabilitarea bazei sportive "Michael Klein" din municipiul Hunedoara. Valoarea iniţială a fost de 520.000 de lei, iar în urmă cu câteva luni şi acest proiect a fost suplimentat în baza actelor adiţionale cu 184.000 de lei, fără TVA.

Cunoscute ca fiind societăţile lui Alin Simota, Simar şi Atomis au avut de-a lungul anilor contracte şi cu Termoelectrica, dar şi cu firmele de gospodărire locală din localităţile Văii Jiului, în cadrul unor proiecte care prevedeau extinderea reţelelor electrice sau a celor de gaz.

Astfel, Simar a reuşit să obţină, în 2007, înainte ca Simota să ajungă consilier judeţean, dar fiind membru PNL, licitaţia pentru construcţia unei grădiniţe în Petroşani, localitate condusă de democrat-liberalul Tiberiu Iacob Ridzi. Preţul cu care Simar şi-a adjudecat lucrarea a fost de 1.520.683,64 lei, din care în conturile firmei au intrat, până la începutul anului trecut, aproximativ 1.230.000 lei. Constructorul a reuşit între timp să majoreze valoarea întregii investiţii undeva la 2.460.000 lei cu TVA, majorare pe care oficialii de la Petroşani o justificau tot prin lucrări suplimentare. După trei ani de la licitaţie, grădiniţa nu este finalizată.

Aceeaşi firmă, Simar, a executat lucrări şi pentru Primăria hunedoreană Uricani, condusă de social-democratul Dănuţ Buhăescu, pentru reparaţii şi modernizări la unitatea medico-socială. Contractul a fost semnat în 2008, iar un control al Curţii de Conturi efectuat în 2010 la Primăria Uricani a arătat că administraţia locală trebuie să recupereze peste 20.000 de lei, după ce a achitat, către Simar, lucrări la suprapreţ. Firma cerut, iar Primăria Uricani a plătit, doar pentru manoperă, cu circa 4.000 de lei/bucată mai mult. În devizul de ofertă "Montaj utilaj încălzire" s-a convenit un preţ al manoperei de 14.910 lei/bucată pentru cazan de apă fierbinte. Situaţiile de plată aferente lunilor martie şi aprilie 2009 întocmite de Simar şi acceptate la plată de Primăria Uricani relevă însă faptul că pentru decontarea lucrărilor menţionate s-a utilizat un preţ al manoperei de 19.140 lei/bucată, adică cu 4.230 lei mai mult decât era stipulat în deviz. Majorarea nejustificată a deconturilor pentru lucrare a condus, potrivit inspectorilor Curţii de Conturi, la producerea de "cheltuieli nejustificate" în sumă estimată de 22.157,68 lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici