Circa 8.000 de angajaţi ai SNLO intră în concediu, după Paşte

Aproximativ 8.000 din cei 9.000 de salariaţi ai Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO) vor intra în concediu de odihnă în perioada 21-30 aprilie, din cauza scăderii cererii de cărbune, a declarat, marţi, vicepreşedintele Uniunii Sindicatelor Miniere Oltenia, Viorel Temelescu.

25 afișări
Imaginea articolului Circa 8.000 de angajaţi ai SNLO intră în concediu, după Paşte

Circa 8.000 de angajaţi ai SNLO intră în concediu, după Paşte

Conform acestuia, sindicatele şi administraţia au încheiat un protocol în care se precizează că în intervalul 21 – 30 aprilie circa 8.000 de angajaţi ai SNLO vor fi în concediu de odihnă.

Majoritatea angajaţilor SNLO vor sta acasă, însă, din 17 aprilie, când au liber pentru Paşte. Minerii vor reveni la lucru în 4 mai, pentru că ziua de 1 Mai va fi liberă, iar următoarele două sunt la sfârşit de săptămână.

"Este o măsură conformă cu contractul colectiv de muncă. Erau şi alte posibilităţi, printre care şi aceea să fie trimişi oamenii acasă şi plătiţi mai puţin la salariu. Este situaţia aceasta cu depozitele de cărbune pline şi trebuie să găsim cu toţii soluţii", a declarat Temelescu pentru corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit liderului sindical, activitatea în cadrul SNLO nu va fi însă întreruptă complet pentru că societatea va avea angajaţi care vor lucra şi şapte zile pe săptămână pentru a livra cărbune din depozitele societăţii.

Protocolul dintre administraţie şi sindicate prevede şi faptul că salariaţii care au efectuat concediul de odihnă integral până la Paşte şi care nu pot fi plasaţi în activităţile care se desfăşoară în perioada de întrerupere a activităţii de producţie vot fi plătiţi cu 75% din salariul de bază şi cu sporul de vechime.

Toţi salariaţii SNLO vor primi, de Paşte, tichete cadou în valoare de 400 lei.

Societatea Naţională a Lignitului Oltenia urmează să disponibilizeze, de la 1 mai, circa 600 de salariaţi care mai au cel mult doi ani până la pensie, aceştia urmând să intre într-un program de pensionare anticipată. Alte 700 de persoane ar urma să îşi piardă locurile de muncă, eşalonat, până în anul 2012, an în care SNLO ar urma să numere circa 7.800 de salariaţi, faţă de 51.000, câţi existau în 1996 în fosta regie autonomă a lignitului Oltenia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici