Ciurchea: Aproape 5.000 de pacienţi ar putea primi din iulie noul tratament pentru hepatita C

Aproape 5.000 de pacienţi ar putea primi din iulie noul tratament pentru hepatita C, primele contracte dintre Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi producătorii, pentru terapia fără interferon, putând fi semnate la sfârşitul lunii iunie, a anunţat vineri preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea.

1603 afișări
Imaginea articolului Ciurchea: Aproape 5.000 de pacienţi ar putea primi din iulie noul tratament pentru hepatita C

Ciurchea: Aproape 5.000 de pacienţi ar putea primi din iulie noul tratament pentru hepatita C

"Probabil la sfârşitul lunii să semnăm primele contracte. Vreau să precizez faptul că interferon free pentru hepatita C intră pe lista de compensate şi gratuităţi doar în urma negocierilor dintre Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi producători. Pentru a trata cât mai mulţi pacienţi cu hepatită C, care nu au altă alternativă terapeutică, este nevoie să obţinem un preţ suportabil pentru România", a declarat preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, la Şcoala de vară jurnalism farmaceutic.

Potrivit lui Ciurchea, negocierile pentru introducerea terapiei fără interferon, prin contractele cost-volum, se poartă cu patru companii farmaceutice.

"Purtăm negocieri pentru introducerea terapiei fără interferon, prin contractele cost-volum, cu patru companii farmaceutice. Sunt dispus să le explic pacienţilor procesul de negociere. Avem şi oferte de preţ depuse, criteriile medicale sunt afişate, vrem ca toate lucrurile să fie extrem de transparente şi vreau să îi rog pe pacienţii cu hepatită să ne ajute în negocierea noastră, nu să fie de partea cealaltă. Dacă înţeleg şi mai pot să reziste o săptămână, două, trei, lucrurile se vor finaliza. Este greu de negociat şi sunt sume extrem de importante. Dacă ne uităm la preţurile din CANAMED, cu acele preţuri este imposibil să tratăm toţi pacienţii, şi nu este corect să tratăm doar 500 din 5.000. Or, cu aceste negocieri, dacă se poartă în linişte, atunci cu siguranţă lucrurile vor fi bune", a mai spus Vasile Ciurchea.

Potrivit calculelor CNAS, în prezent sunt 5.000 de pacienţi care au nevoie de aceste terapii noi şi care vor intra în primul val de tratament, pentru că nu au altă alternativă terapeutică, dar apoi va fi o altă grupă. În bugetul CNAS există fonduri pentru cei 5.000 de pacienţi.

"Sigur că dacă, pe parcursul derulării acestor contracte cost-volum, apar şi alţi pacienţi cu forme de hepatită care corespund primei grupe de tratament, ei vor fi incluşi în tratament fără niciun fel de probleme. Acesta este numărul de pacienţi cu care putem porni, cu condiţia ca preţul să fie unul accesibil", a mai spus preşedintele CNAS.

El a precizat că un termen maxim pentru pacienţi să primească noul tratament ar fi sfârşitul lunii iunie, raportat la momentul semnării contractului.

"După ce contractul este semnat, deja lucrurile îşi urmează cursul şi pacienţii îşi primesc tratamentul. Nu înţeleg de ce au aşteptat atâţia ani fără tratament şi nu mai aşteaptă două săptămâni, de aici vine rugămintea mea către pacienţi, să ne fie alături. Este greu să negociezi sub presiunea străzii, dar eu îi asigur pe pacienţi că vor primi tratamentul într-un timp extrem de scurt", a arătat Ciurchea.

Preşedintele CNAS a adăugat că abia la începutul lunii februarie medicamentele au primit avizul de punere pe piaţă, apoi a fost un termen până s-a stabilit preţul.

"Fără a avea preţ, nu puteam începe nicio discuţie oficială. România este printre primele ţări din Europa care ar acorda tratamentele pentru hepatita C, alătui de Portugalia, Germania şi Spania. Mesajul este către pacienţi, ca să aibă puţină răbdare şi să îi putem trata pe toţi. În opinia mea, înseamnă un preţ cât mai bun posibil ca să ne putem încadra în bugetul pe care îl are Casa în acest moment. În niciun caz nu poate fi vorba de preţul din CANAMED, nici preţul din alte ţări nu a fost făcut public", a mai spus Ciurchea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici