Ciurchea: Cardul funcţionează mai bine decât ne aşteptam. 70% din servicii acordate cu card

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) Vasile Ciurchea a declarat, marţi, că, în acest moment, aproximativ 70 la sută din serviciile medicale sunt acordate cu card, acesta funcţionând mai bine decât s-au aşteptat autorităţile.

681 afișări
Imaginea articolului Ciurchea: Cardul funcţionează mai bine decât ne aşteptam. 70% din servicii acordate cu card

Ciurchea: Cardul funcţionează mai bine decât ne aşteptam. 70% din servicii acordate cu card (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

"Ieri (luni, n.r.) pe la prânz erau undeva pe la 110.000 de servicii fără card la nivel naţional şi peste 260.000 acordate cu card. Numărul de reţete acordate cu card este cu o treime mai mare decât al reţetelor acordate fără card. Iar cardurile activate la acest moment, scoţând cardurile blocate, au ajuns la 6,2 milioane. Dar nu numărul de carduri activate este important, ci numărul serviciilor acordate cu card", a declarat Vasile Ciurchea

El a apreciat că "lucrurile au intrat în normal şi funcţionează".

"Sigur, mai sunt momente când un card se blochează. Îl deblocăm. Pe helpdesk 24 din 24 este cineva care lucrează. În aşa fel încât pot să spun că nu există o situaţie de blocare a sistemului din cauza cardului de sănătate", a mai declarat preşedintele CNAS.

De la 1 mai, este obligatorie utilizarea cardului de sănătate de către asiguraţi atunci când beneficiază de un serviciu medical.

După această dată, au apărut mai multe probleme în utilizarea cardului de sănătate, dar şi în acordarea de servicii medicale în absenţa acestuia, existând pacienţi care nu îşi primiseră cardul.

Unele probleme au fost cauzate de faptul că unii medici nu au înţeles cum poate fi utilizat cardul de sănătate. Spre exemplu, cardul de sănătate trebuia introdus în cititor şi menţinut acolo până când asiguratul îşi tasta PIN-ul ales de el şi primea validarea acestuia din partea sistemului. Toate celelalte operaţii, respectiv consultaţia şi redactarea reţetei, puteau fi făcute după scoaterea cardului din cititor.

Din acest motiv, unii medici de familie au avut nevoie şi de patru ore pentru a consulta trei pacienţi, după cum au semnalat aceştia.

Cei mai mulţi medici au reclamant faptul că sistemul se blochează frecvent, iar validarea cardului este greoaie.

CNAS şi Ministerul Sănătăţii au semnalat că toţi furnizorii trebuie să acorde servici medicale, întrucât nu-i poate fi anulată unei persoane calitatea de asigurat doar pentru că nu a intrat în posesia cardului.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, pe 18 mai, că ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu i-a prezentat situaţia cardului de sănătate şi concluzia a fost că "implementarea cardului a fost prost pregătită", apreciind că populaţia a fost insuficient de bine informată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici