Ciurchea: CNAS ia în calcul introducerea unui program naţional de testare genetică a gravidelor

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate analizează posibilitatea introducerii unui nou program naţional pentru testarea genetică a femeilor însărcinate, astfel încât eventuale afecţiuni ale fătului să poată fi depistate din primul trimestru de sarcină, a declarat preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea.

138 afișări
Imaginea articolului Ciurchea: CNAS ia în calcul introducerea unui program naţional de testare genetică a gravidelor

Ciurchea: CNAS ia în calcul introducerea unui program naţional de testare genetică a gravidelor (Imagine: Shutterstock)

"Încercăm să determinăm dacă există sau nu o malformaţie genetică încă din timpul sarcinii, din primul trimestru, dar programul este în studiu şi în acest moment nu pot să spun mai multe", a spus preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), marţi, la conferinţa "Sănătatea femeii. De la pubertate până la menopauză".

Vasile Ciurchea a precizat că se analizează posibilitatea ca anumite teste genetice să poată fi susţinute de către Ministerul Sănătăţii sau CNAS, însă ar putea fi şi unele teste la care şi pacienţii vor trebui să contribuie.

Programul ar urma să includă o serie de teste genetice din care specialiştii să poată depista afecţiuni care ar însemna costuri ulterioare, dar şi probleme sociale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici