CMR: Medicul să facă cunoscut unde lucrează în sistem public şi în cel privat

Medicul ar trebui să declare unde lucrează în sistemul public şi în cel privat pentru a putea monitoriza şi înlătura abuzurile, a declarat preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), ca răspuns la intenţia MSP de a-i obliga pe doctori să alegă între reţeaua publică şi cea particulară.

90 afișări
Imaginea articolului CMR: Medicul să facă cunoscut unde lucrează în sistem public şi în cel privat

CMR: Medicul să facă cunoscut unde lucrează în sistem public şi în cel privat (Imagine: Mediafax Foto)

Preşedintele CMR, profesor doctor Vasile Astaratoae, susţine că, în prezent, este inoportun a-i pune pe medici să aleagă între sistemul public şi cel privat.

"Vom putea relua discuţia în momentul în care numărul de medici va fi suficient, iar veniturile lor le vor permite să lucreze într-un singur loc. În prezent, dacă ar fi aplicată o astfel de strategie nu ar face decât să crească plăţile informale, dar şi să închidă unele spitale. În prezent, mult mai util ar fi declaraţia de interese, în care medicul să facă cunoscut unde lucrează în sistem public şi în sistem privat, pentru a se putea monitoriza şi înlătura abuzurile", a declarat prof. Astarastoae.

Colegiul Medicilor din România a trimis Ministerului Sănătăţii Publice (MSP) şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) o serie de amendamente referitor la proiectul de modificare a ordinului comun al celor două instituţii pentru aprobarea regulamentelor de organizare şi funcţionare a comisiei naţionale, a subcomisiilor naţionale şi comisiilor de evaluare a furnizorilor de servicii medicale, de dispozitive medicale, de medicamente şi materiale sanitare, a standardelor de evaluare, precum şi a normelor metodologice pentru evaluarea furnizorilor de servicii medicale, de dispozitive medicale, de medicamente şi materiale sanitare.

Astfel, primul amendament al CMR solicită micşorarea cuantumului taxei de evaluare a unităţior medicale, în prezent taxa fiind mult prea mare în raport cu natura serviciului şi durata acestuia.

"În opinia noastră, această taxă ar trebui să aibă un cuantum mult mai mic, până la zece la sută din valorile prevăzute în proiectul de modificare. Pentru aceasta, avem în vedere faptul că evaluarea unui cabinet medical nu ar putea dura mai mult de o oră, iar a unei alte unităţi medicale, inclusiv a unui spital, mai mult de o zi. Depăşirea acestor durate ar avea, în mod evident, un caracter perturbator al activităţii din unitatea medicală respectivă. De asemenea, nu trebuie omis nici faptul că veniturile acestor unităţi medicale provin majoritar din relaţia contractuală cu sistemul de asigurări sociale de sănătate şi că fac servicii preponderent pentru case de asigurări de sănătate, motiv pentru care aceste venituri sunt limitate, neexistând posibilitatea reală de a se negocia preţul serviciilor medicale furnizate. Mai mult decât atât, prevederile legii privind perceperea de taxe de la unităţile medicale care urmează să intre în contract pentru furnizarea de servicii medicale cu casele sunt incorecte deoarece ar fi normal ca beneficiarul, respectiv casele de asigurari direct interesat în evaluare să-şi asume şi taxele aferente procesului de evaluare", a declarat medicul Constantin Cârstea, vicepreşedintele CMR.

De asemenea, CMR a cerut să fie făcută precizarea faptului că evaluarea se face numai în cazul furnizorilor noi, nu şi pentru furnizorii care au fost evaluaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici