CNADN nu este de acord cu reamplasarea panoului cu "Ţinutul Secuiesc"

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale a comunicat, printr-o adresă, Consiliului Judeţean Covasna, că nu este de acord cu reamplasarea panoului publicitar cu inscripţia “Ţinutul Secuiesc” fiindcă acesta “contravine principiilor de stat unitar”.

3 afișări
Imaginea articolului CNADN nu este de acord cu reamplasarea panoului cu "Ţinutul Secuiesc"

CNADN nu este de acord cu reamplasarea panoului cu "Ţinutul Secuiesc"

Adresa semnată de directorul general adjunct al Companiei Naţionale de Drumuri, Cristian Duică, a fost trimisă ca răspuns CJ Covasna, care transmisese documentaţia privind amplasarea panoului publicitar pe DN 11.

Prin această adresă, conducerii CJ Covasna i se transmite că prin legislaţia în domeniu este interzisă publicitatea “care include discriminări bazate pe identitate etnică sau naţionalitate”.

De asemenea, în aceeaşi adresă se arată că panoul pe care CJ vrea să îl amplaseze la graniţa dintre judeţul Covasna şi Braşov, în extravilanul localităţii Chichiş, “nu are scop turistic, ci unul politic”, respectiv prin conţinut, text, simbolistică şi locul amplasării marchează “hotarul mult vehiculatei zone cu autonomie teritorială etnică”. În plus, în conformitate cu prevederile art.3, alin. (3), din Constituţia României, “teritoriul ţării este organizat, sub aspect administrativ, în comune, oraşe şi judeţe”, iar “Ţinutul Secuiesc” nu are niciun statut administrativ, există doar judeţele Harghita şi Covasna, se mai arată în documentul citat.

Având în vedere aceste aspecte, precum şi faptul că amplasarea panoului respectiv “contravine principiilor de stat unitar”, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România nu este de acord cu amplasarea panoului respectiv şi nici a altora de acest fel, se mai arată în adresa transmisă Consiliului Judeţean Covasna.

Preşedintele CJ Covasna, Demeter Janos, a declarat, vineri, că este vorba despre un abuz din partea Companiei, deoarece nu este în competenţa acestei instituţii să analizeze conţinutul textului de pe un panou publicitar, ci doar normele tehnice şi în conformitate cu aceste norme să dea aviz de amplasare.

Un panou publicitar de 18 metri pătrat cu inscripţia "Szekelyfold-Ţinutul Secuiesc-Szeklerland" a fost amplasat, în 16 august, la intrarea în comuna Chichiş, aflată la graniţa cu judeţul Braşov, la inaugurare fiind prezenţi liderul UDMR, Marko Bela, conducerea CJ Covasna, oficialităţi locale şi judeţene.
Panoul a fost însă demontat peste câteva zile, de reprezentanţii Companiei Naţionale de Drumuri şi Poduri Braşov.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici