CNCD a dat amenzi de 8.600 de lei pentru discriminarea comunităţilor maghiară, romă şi românească

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a dat miercuri amenzi în valoare totală de 8.600 de lei în cazuri de discriminare a etnicilor maghiari şi romi, dar şi a comunităţii româneşti dintr-o localitate din Harghita.

336 afișări
Imaginea articolului CNCD a dat amenzi de 8.600 de lei pentru discriminarea comunităţilor maghiară, romă şi românească

CNCD a dat amenzi de 8.600 de lei pentru discriminarea comunităţilor maghiară, romă şi românească (Imagine: Shutterstock)

Colegiul director al CNCD, reunit miercuri în şedinţă, a decis, cu unanimitate de voturi, aplicarea unor amenzi în valoare totală de 8.600 de lei în cazuri de discriminare etnică şi lingvistică.

Astfel, potrivit unui comunicat al istituţiei, a fost aplicată o amendă de 4.000 de lei consilierului local T.R. pentru afirmaţii, făcute cu ocazia unei şedinţe de consiliu local, conform cărora "«ţiganii» trebuie puşi la muncă, că nu îi mai suportă şi nu îi mai tolerează, că ei sunt suportaţi în comunitate de sute de ani şi sunt duşi în spate".

Potrivit CNCD, aceste afirmaţii "reprezintă discriminare şi încalcă dreptul la demnitate al romilor", conform art. 2 alin. 1 coroborat cu art. 15 al Ordonanţei Guvernului nr. 137/2000.

Tot miercuri, membrii Colegiului director au decis să amendeze cu 2.000 de lei societatea comercială Unirea Pres SRL pentru publicarea în ziarul Unirea a unui articol care se opunea organizării, la Abrud, judeţul Alba, a unor spectacole la care au fost invitate formaţii din Ungaria, pe motivul că maghiarii au comis fapte reprobabile în cursul istoriei.

"Aduceţi aici, în inima Transilvaniei, aici unde au fost masacraţi, traşi pe roată sau tăiat gâtul pentru «trădare» eroii neamului românesc Mihai, Iancu sau Horea, Cloşca şi Crişan. Aici unde îi avem pe Furdui Iancu, pe Bocşa, Leontina Farcas sau Mugurii de Tezaur. Eu, cetăţean român asuprit, batjocorit şi umilit de unguri trebuie să ascult muzică ungurească. Peste câteva zile, pe 9 mai, la Abrud, comemorăm zeci, sute de victime care au fost masacrate, în cel mai barbar mod. «NU», domnilor de la primărie, mă voi împotrivi, cu toate forţele mele, ca aceste formaţii fără experienţă, care au luat viaţă doar cu 2 - 3 ani în urmă, să cânte la mine în oraş şi prin acest fel fac apel la toţi cei care simt româneşte, să vina alături de mine, în timp ce aceste formaţii vor cânta, noi vom intona Imnul României şi vom arbora drapele româneşti", se arăta în articolul invocat.

CNCD a considerat că afirmaţiile citate "reprezintă discriminare şi încalcă dreptul la demnitate al maghiarilor incitând totodată împotriva organizării unor evenimente culturale ale comunităţii maghiare", conform art. 2 alin. 1 coroborat cu art. 15 al O.G. nr. 137/2000.

O altă amendă contravenţională, tot de 2.000 de lei, pentru discriminarea maghiarilor i-a fost aplicată lui B.V. pentru publicarea, pe un grup de discuţii, a unor mesaje negative la adresa maghiarilor, în care era promovată expulzarea acestora ("...eu personal i-aş fi condus de mult spre graniţă cu bilet doar de DUS... şi interdicţie de a mai pune piciorul în ROMANIA").

Primarului localităţii Joseni din Harghita, Gáll Szabolcs, i-a fost aplicată o amendă de 600 de lei pentru lipsa traducerii în limba română a paginii de internet a primăriei, ceea ce "reprezintă discriminare şi refuzul acordării unor drepturi comunităţii româneşti", conform art. 2 alin. 1 coroborat cu art. 10 lit. h al O.G. nr. 137/2000, potrivit comunicatului CNCD.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici