CNCD s-a autosesizat privind un manifest al comunităţii maghiare din Baia Mare

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) s-a autosesizat, miercuri, în cazul unui manifest intitulat "Noul strigăt pentru ungurimea din Baia Mare!", semnat de reprezentanţi ai comunităţii maghiare care se declară îngrijoraţi, printre altele, de răspândirea căsniciilor mixte.

428 afișări

"Colegiul Director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării s-a autosesizat cu privire la manifestul intitulat «Noul strigăt pentru ungurimea din Baia Mare!», urmând să analizeze speţa potrivit dispoziţiilor Ordonanţei Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, republicată", se arată într-un comunicat de miercuri al CNCD.

Recent, reprezentanţi ai comunităţii maghiare din Baia Mare, între care preoţi reformaţi, pedagogi, dar şi viceprimarul Istvan Ludescher, lider al UDMR Maramureş, au semnat un manifest intitulat "Noul strigăt pentru ungurimea din Baia Mare!".

Potrivit presei locale, semnatarii manifestului vorbesc despre "o boală care le afectează identitatea naţională" şi fac apel la părinţi, tineri şi intelectuali să spună "NU partenerului străin, şcolii străine şi ademenirii comunităţii străine".

"Noi, toţi semnatarii prezentului manifest (pedagogi, persoane civile şi publice, capii bisericilor responsabili pentru soarata ungurimii din Baia Mare şi zona Băii Mari) urmărim cu îngrijorare răspândirea unei gândiri şi a unui comportament care renunţă la identitate, care ameninţă existenţa comunităţii noastre. Boala ale cărei simptome sunt: răspândirea căsniciilor mixte, refuzarea educaţiei în limba maternă, exilul, contopirea cu corpul naţional majoritar, delăsarea faţă de noi înşine şi letargia au infestat şi cei mai buni oameni din comunitatea noastră: se răspândeşte ca o boală contagioasă şi în cadrul intelectualităţii din comunitatea noastră (...) În 1992, acum 20 de ani, mai mult de 25.000 de băimăreni se declarau maghiari. După ultimul recensământ, suntem doar 14.000. Aceasta, matematic, înseamnă o scădere de aproximativ 50% în doar două decenii. (…) Calculând cu un timp de înjumătăţire de 20 de ani, peste o jumătate de secol de-abia o să mai fie unguri în zona Baia Mare. Putem avea oare conştiinţa curată? Am făcut oare totul pentru a opri acest proces?", se arată în manifest, potrivit presei locale.

Semnatarii apelului susţin că Baia Mare este "o cetate ungurească", unde căsătoriile mixte sunt o "boală", iar tinerii sunt sfătuiţi să îşi caute "prieteni maghiari, perechea maghiară", să "scoată afară tot ce e străin", şi să nu lase "aproape de inimă cuvânt străin, cultură străină, prieteni străini".

În acelaşi manifest, profesorii sunt rugaţi să transmită mai departe moştenirea predării în maghiară, "să nu facă niciun fel de compromisuri" şi să "reprezinte pentru elevii maghiari un model demn de urmat", mai precizează sursa citată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici