CNN: 15.000 de mercenari nepalezi recrutaţi de Rusia pentru războiul din Ucraina. Cu cât îi plăteşte Putin

Nepalezii luptă pentru o soldă de 2.000 de dolari pe lună şi un paşaport rusesc.

4321 afișări
Imaginea articolului CNN: 15.000 de mercenari nepalezi recrutaţi de Rusia pentru războiul din Ucraina. Cu cât îi plăteşte Putin

CNN: 15.000 de mercenari nepalezi recrutaţi de Rusia pentru războiul din Ucraina

Aproximativ 15.000 de nepalezi s-au alăturat forţelor armate ruse ca mercenari în războiul împotriva Ucrainei. Contractul include un salariu de cel puţin 2.000 de dolari pe lună şi începerea procedurii de obţinere a paşaportului rusesc, informează CNN.

Paşaportul Nepalului este considerat unul dintre cele mai proaste din lume privind mobilitatea globală, în urma chiar şi a celui oferit de Coreea de Nord, potrivit unui top creat de firma de consultanţă pentru cetăţenie globală şi rezidenţă Henley & Partners.

Mai mult, naţiunea himalayană este printre cele mai sărace din lume, cu un PIB pe cap de locuitor de 1.336 USD pentru 2022, potrivit datelor Băncii Mondiale.

Poveste lui Khadka

Guvernul nepalez susţine oficial că doar aproximativ 200 dintre cetăţenii săi luptă pentru armata rusă şi că cel puţin 13 nepalezi au fost ucişi în zona de război. Dar activiştii pentru drepturile omului din Nepal spun că aceste declaraţii oficiale subestimează cifrele reale.

Unul dintre aceşti mercenari este Ramchandra Khadka, în vârstă de 37 de ani, care s-a întors recent în Nepal, după ce a suferit răni pe front. Războiul din Ucraina nu este primul la care a luat parte: Khadka a făcut deja parte din rebelii maoişti din Nepal, care au purtat un război civil sângeros timp de 10 ani începând cu mijlocul anilor 1990.

Apoi, a plecat în Afganistan, angajat de un contractant militar privat pentru a ajuta forţele NATO. Credea că a trăit totul în viaţă: vărsare de sânge, moarte şi durere. Însă, la aproximativ 17 ani după încheierea războiului maoist, fără nicio speranţă de a lucra în Nepal, a decis să zboare în Rusia, pentru a se alătura forţelor armate, în schimbul banilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici