CNPAS: Aproximativ 30% dintre asiguraţii la sistemul public de pensii au venituri sub 800 de lei

Aproximativ 30% dintre asiguraţii din România la sistemul public de pensii au venituri sub 800 de lei, iar aproximativ un milion dintre aceştia sunt înregistraţi ca având venituri mai mici de 600 de lei, a spus, marţi, la conferinţa Mediafax Talks about Pensions, preşedintele CNPAS, Doina Pârcălabu.

160 afișări
Imaginea articolului CNPAS: Aproximativ 30% dintre asiguraţii la sistemul public de pensii au venituri sub 800 de lei

Preşedintele CNPAS, Doina Pârcălabu (Imagine: Mediafax Foto)

Preşedintele Casei Naţionale de Pensii şi alte Asigurări Sociale (CNPAS) a adăugat că alţi 260.000 de asiguraţi au venituri de 600 de lei, iar aproximativ 700.00 dintre asiguraţi sunt înregistraţi ca având venituri cuprinse între 700 şi 800 de lei

Doina Pârcălabu a arătat că analiza din care au rezultat aceste cifre a fost făcută la nivelul lunii decembrie a anului trecut şi că cele un milion de persoane care înregistrează venituri mai mici de 600 de lei reprezintă 18,8% din totalul de asiguraţi.

Potrivit preşedintelui CNPAS, numărul femeilor asigurate şi care au venituri mici este mai mare decât al bărbaţilor, ele fiind dezavantajate de perioadele în care au concedii medicale sau concedii pentru îngrijirea copilului.

Preşedintele CNPAS a mai precizat că în prima lună de funcţionare a pilonului II de pensii obligatorii administrate privat au fost înregistraţi 4,1 milioane de participanţi, numărul acestora crescând într-un ritm lent, până în luna decembrie când au fost înregistraţi 4.970.000 de contribuabili.

Pârcălabu a arătat că şi sumele transferate din contribuţii individuale s-au menţinut cam la acelaşi nivel. Ea a precizat că în prima lună de evidenţă sumele transerate totalizau 88 de milioane de lei, iar în luna decembrie acestea au ajuns la 112 milioane de lei.

"Evoluţia în lei are un aspect mai sinuos. Dacă privim această evoluţie în euro, ea este ceva mai liniară", a declarat preşedintele CNPAS.

Aceasta a făcut referire şi la existenţa conturilor goale ale unor angajaţi explicând că acestea apar în momentul în care pentru un angajat nu sunt plătite într-o lună contribuţiile individuale. În acest sens, Pârcălabu a atras atenţia că instituţiile care au atribuţii în acest domeniu trebuie să analizeze cu atenţie şi să reglementeze aceste probleme.

Pârcălabu a declarat că la începutul funcţionării pilonului II de pensii private se înnregistrau 300.000 de persoane pentru care nu s-au făcut primele viramente, dar a atras atenţia că, lunar, se adaugă noi angajaţi care fie intră în concedii medicale, fie angajatorii nu depun contribuţiile.

Sistemul de pensii private obligatorii funcţionează de 21 de luni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici