COD GALBEN de ninsori. ANM: Situaţia meteo rămâne complicată, cu vânt şi polei. Comandament de iarnă la Guvern

Situaţia meteo rămâne complicată în următoarele ore, cu viteze ale vântului de până la 80 km/oră şi temperaturi scăzute care pot cauza polei marţi după-amiază, dar de miercuri va fi un regim de iarnă normal, cu precipitaţii slabe şi temperaturi uşor pozitive pe timpul zilei, a anunţat conducerea ANM.

4021 afișări
Imaginea articolului COD GALBEN de ninsori. ANM: Situaţia meteo rămâne complicată, cu vânt şi polei. Comandament de iarnă la Guvern

COD GALBEN de ninsori. ANM: Situaţia meteo rămâne complicată. Comandament de iarnă la Guvern (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, a precizat, în comandamentul de iarnă de la Guvern, că după expirarea codului galben mai pot fi emise atenţionări, dar numai punctual, pentru anumite zone şi perioade scurte, nu la nivel naţional.

"Nu vom fi în situaţia unui viscol de intensitatea celui de anul trecut, vor fi precipitaţii de maximum 30 litri/metru pătrat, dar asta nu înseamnă că stuaţia nu e complicată, din următorul motiv: în jumătatea de sud-vest încă plouă, se transformă la noapte şi mâine în ninsoare în aproape toată zona în care s-a dat atenţionare, viteze de vânt, 40-50 la munte, 70-80 kilometri pe oră înseamnă viscol chiar dacă nu avem cantităţi foarte mari de ninsoare, după care mâine după-masă e posibil ca în foarte multe zone să se transforme din nou în ploaie, cu temperaturi foarte scăzute la sol, şi e posibil să avem situaţii de pat de gheaţă, polei pe şosele, şi trebuie multă atenţie", a spus Sandu.

Zece judeţe din sudul şi sud-vestul ţării se află, de duminică seară, sub avertizare cod galben de precipitaţii mixte şi polei, iar de luni după-amiază până marţi seară, avertizarea se va extinde pentru Bucureşti şi alte 17 judeţe, unde va ninge şi se va depune un strat de zăpadă de 10-15 centimetri.

Potrivit avertizării transmise de Administraţia Naţională de Meteorologie, de duminică, ora 22.00, până luni, la ora 14.00, sunt sub avertizare cod galben judeţele Giurgiu, Dâmboviţa, Argeş, Teleorman, Olt, Dolj, Gorj, Vâlcea, Mehedinţi şi Caraş-Severin.

Pentru noaptea de duminică spre luni şi în prima parte a zilei de luni au fost anunţate antrior precipitaţii mixte în Oltenia şi Muntenia, Munţii Banatului şi zona Carpaţilor Meridionali, iar în sudul Banatului vor predomina ploile. Cantităţile de apă vor depăşi izolat 15-20 de litri pe metru pătrat, iar în unele zone se va produce polei. Vântul se va intensifica treptat în sud-vestul şi sudul ţării, atingând viteze de 40-50 de kilometri pe oră, iar în sudul Banatului şi zona montană aferentă vor fi rafale de 70-80 de kilometri pe oră.

În Bucureşti, care în acest interval nu a fost sub avertizare cod galben, precipitaţiile sunt slabe cantitativ, mixte sau predominant sub formă de ninsoare, ce pot favoriza trecător producerea de polei, iar vântul va sufla cu viteze de 30-40 de kilometri pe oră, potrivit ANM.

Începând de luni, ora 14.00, şi până marţi, la ora 22.00, avertizarea cod galben se va extinde şi va cuprinde atât cele zece judeţe, cât şi Bucureştiul şi alte 17 judeţe, respectiv Ilfov, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Buzău, Prahova, Vrancea, Bacău, Neamţ, Harghita, Covasna, Braşov, Mureş, Sibiu, Alba, Hunedoara şi Cluj, în aceste zone fiind anunţate ninsori şi intensificări ale vântului.

În intervalul menţionat, temporar vor fi precipitaţii, în general moderate cantitativ, predominant sub formă de ninsoare, pe arii extinse în sudul şi centrul ţării, precum şi în zonele de deal şi de munte, unde local stratul de zăpadă nou depus va depăşi 10-15 centimetri. Vântul va avea intensificări, cu viteze ce vor depăşi la rafală 50-60 de kilometri pe oră în Oltenia, Muntenia şi Transilvania, la munte şi în sudul Banatului va sufla tare, cu peste 80 de kilometri pe oră, iar local şi temporar, zăpada va fi viscolită, se arată în a doua avertizare transmisă de ANM.

Meteorologii au precizat că, pe arii restrânse, în regiunile sudice şi centrale se menţin condiţiile de producere a poleiului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici