Cod portocaliu pe Tisa, Vişeu, Iza şi Tur, de joi până vineri

Hidrologii au instituit, joi, codul portocaliu pe întreg sectorul românesc al Tisei, precum şi pe anumite tronsoane ale râurilor Iza, Vişeu şi Tur, iar cel vizând o secţiune a râului Crasna, instituit miercuri, a fost prelungit cu încă o zi.

46 afișări
Imaginea articolului Cod portocaliu pe Tisa, Vişeu, Iza şi Tur, de joi până vineri

Cod portocaliu pe Tisa, Vişeu, Iza şi Tur, de joi până vineri

Avertizarea hidrologilor intră în vigoare încă de joi după-amiază şi va fi valabil până vineri după-amiază.

Codul galben instituit anterior pe mai multe sectoare ale râurilor Vişeu, Iza, Tur, Lăpuş, Crasna, Barcău şi Crişul Negru rămâne în vigoare încă o zi.

"Pe râul Tisa s-a instituit cod portocaliu din cauza propagării viiturii formate pe sectorul ucrainean al Tisei şi aportului afluenţilor româneşti Vişeu şi Iza", se arată într-un comunicat de joi al Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).

Purtătorul de cuvânt al Administraţiei Naţionale "Apele Române", Ana Maria Tănase, a declarat, joi, că în urma informaţiilor venite din Ucraina, coroborate cu datele obţinute până în prezent referitor la precipitaţii şi niveluri înregistrate pe râurile Tisa şi Iza, cotele Tisei se vor situa, joi noapte, în jurul cotei de inundaţie, cu circa 70-80 de centimetri faţă de nivelul actual.

"În zona localităţii Remeţi-Sighetu Marmaţiei se pot produce eventuale pagube cu caracter local. DN 19 a fost deja inundat, datorită situării acestuia foarte aproape de râu", a precizat Ana Maria Tănase.

Echipele ANAR intervin cu două basculante şi un buldoexcavator, fiind executate, împreună cu autorităţile locale şi Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, lucrări de supraînălţare şi consolidare pe circa 70 metri lineri, în aceeaşi zonă.

Ea a precizat că pe râul Iza, la Strâmtura, cotele sunt cu 10 centimetri peste cota de atenţie, la Vadu Izei sunt cu 76 de centimetri, iar pe râul Tisa, nivelul apei la Valea Vişeului este de 190 de centimetri şi mai are 10 centimetri până la cota de inundaţie.

Şi meteorologii au emis o atenţionare cod galben de ninsoare, vânt şi ger în toată ţara, valabilă de joi seară până vineri la prânz.

Potrivit avertizării emise de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), de joi, ora 20.00 şi până vineri, ora 12.00, vântul va prezenta intensificări temporare în toate regiunile ţării, cu viteze ce vor depăşi la rafală 70 - 75 de kilometri pe oră, îndeosebi în sudul şi în estul ţării. În nord, centru şi est, precum şi în zonele montane va ninge, iar local va fi şi viscol.

Vineri, precipitaţiile şi vântul se vor diminua, dar vremea va intra într-un proces de răcire accentuată, devenind local geroasă, se mai arată în atenţionarea ANM.

Vezi cum va fi vremea in oraşul tău!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici