Comisia Europeană a adoptat noi norme pentru îmbunătăţirea bunăstării animalelor

Comisia Europeană a propus joi cea mai mare reformă din ultimii 20 ani a normelor UE privind bunăstarea animalelor în timpul transportului. De asemenea, CE propune, pentru prima dată, noi norme ale UE privind bunăstarea câinilor şi pisicilor crescute, ţinute şi comercializate ca animale de companie.

167 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană a adoptat noi norme pentru îmbunătăţirea bunăstării animalelor

Comisia Europeană a adoptat noi norme pentru îmbunătăţirea bunăstării animalelor

Pachetul adoptat de CE include o revizuire a normelor actuale ale UE privind animalele în timpul transportului, care va îmbunătăţi bunăstarea celor 1,6 miliarde de animale transportate în şi din UE în fiecare an. Noile norme reflectă cele mai recente probe şi informaţii ştiinţifice, precum şi evoluţiile tehnologice.

Noile norme privind bunăstarea şi trasabilitatea câinilor şi pisicilor vor stabili, pentru prima dată, standarde uniforme ale UE pentru creşterea, adăpostirea şi manipularea câinilor şi pisicilor în unităţile de reproducţie şi în magazinele de animale de companie, precum şi în adăposturi. Trasabilitatea câinilor şi pisicilor va fi, de asemenea, consolidată prin identificarea şi înregistrarea obligatorie în bazele de date naţionale pentru a combate traficul ilegal şi a controla mai bine condiţiile de bunăstare a animalelor în unităţi.

De asemenea, Comisia propune măsuri suplimentare pentru a aborda iniţiativa cetăţenească europeană „O Europă liberă”, care solicită o interdicţie la nivelul UE privind creşterea animalelor pentru blană şi vânzarea de produse care conţin astfel de blănuri pe piaţa unică. Comisia salută iniţiativa şi recunoaşte că bunăstarea animalelor rămâne o preocupare majoră pentru cetăţenii europeni.

„Normele UE existente pentru animale în timpul transportului datează de 20 de ani. Ele nu mai reflectă realităţile actuale, cele mai recente informaţii şi recomandări ştiinţifice, obiectivele de durabilitate sau preocupările legitime ale cetăţenilor noştri în ceea ce priveşte bunăstarea animalelor”, transmite Comisia.

Potrivit propunerii CE, durata călătoriilor va fi redusă, iar în timpul călătoriilor de lungă durată, animalele trebuie descărcate pentru anumite perioade de odihnă, hrănire şi adăpare. Se vor aplica norme speciale animalelor destinate sacrificării şi animalelor vulnerabile, cum ar fi viţeii neînţărcaţi şi animalele gestante. De asemenea, limitele pentru asigurarea unui spaţiu minim pentru diferitele animale vor fi mărite şi adaptate la fiecare specie, iar transportarea în temperaturi extreme va fi supusă unor condiţii stricte.

Normele privind exportul de animale vii din Uniune vor fi înăsprite, inclusiv controale mai bune în ţările terţe pentru a îndeplini standarde echivalente cu cele din UE.

CE arată că aproximativ 44 % din gospodăriile din UE au un animal de companie. Comerţul cu câini şi pisici a crescut considerabil în ultimii ani, cu o valoare anuală de 1,3 miliarde de euro. Cu toate acestea, standardele de bunăstare a animalelor pentru creşterea profesională, deţinerea şi vânzarea câinilor şi pisicilor diferă foarte mult de la un stat membru la altul. Există, de asemenea, numeroase dovezi privind practicile şi abuzurile care nu corespund standardelor.

În plus, comerţul ilegal cu câini şi pisici a crescut puternic, accelerat de creşterea pieţei online, care reprezintă în prezent 60 % din totalul vânzărilor de câini şi pisici în UE. Un nou raport publicat astăzi denunţă amploarea comerţului ilegal cu câini şi pisici, precum şi lacunele actuale care permit acest lucru.

Propunerea de joi nu prezintă noi reglementări pentru cetăţeni şi proprietarii de animale de companie. Ea stabileşte norme uniforme ale UE pentru bunăstarea câinilor şi pisicilor care sunt crescuţi sau ţinuţi în unităţi de reproducţie, în magazine de animale de companie, precum şi în adăposturi.

Astfel, pentru prima dată, se vor aplica standarde minime în ceea ce priveşte creşterea, adăpostirea, îngrijirea şi tratarea acestor animale în întreaga UE, iar cerinţele stricte în materie de trasabilitate, împreună cu controale automatizate pentru vânzările online, vor ajuta autorităţile să controleze creşterea şi comercializarea câinilor şi pisicilor, şi vor permite cumpărătorilor, să verifice dacă identificarea şi înregistrarea acestora sunt corecte.

Totodată, statele membre vor trebui să ofere instruire responsabililor cu manipularea animalelor, iar orice persoană care cumpără un câine sau o pisică va fi informată cu privire la importanţa deţinerii responsabile a animalului. Importurile de câini şi pisici vor trebui să respecte standarde echivalente de bunăstare.

De asemenea, Comisia a răspuns astăzi unei iniţiative cetăţeneşti europene. Iniţiativa „O Europă fără produse din blană” invită Comisia să ia măsuri pentru a interzice: deţinerea şi uciderea animalelor în scopul unic sau principal al producţiei de blană şi introducerea pe piaţa UE a blănurilor de animale de crescătorie şi a produselor care conţin astfel de blănuri. De asemenea, iniţiativa ridică probleme importante în ceea ce priveşte protecţia sănătăţii umane, animale şi a mediului, pe care Comisia o va evalua urmând abordarea sa de tip „O singură sănătate”, care are ca principiu de bază recunoaşterea faptului că sănătatea oamenilor, a animalelor şi a mediului sunt legate în mod indisolubil.

„Comisia a însărcinat EFSA să furnizeze un aviz ştiinţific privind bunăstarea animalelor crescute pentru blană. Pe baza acestei contribuţii ştiinţifice şi a unei evaluări a impactului economic şi social, Comisia va comunica apoi cu privire la cele mai adecvate măsuri”, se arată în comunicatul CE.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici