Comisia Europeană a aprobat alocarea a 140 milioane euro pentru Laserul de la Măgurele

Comisia Europeană a aprobat a doua fază a proiectului Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP) de la Măgurele, care presupune o finanţare de 140 de milioane de euro din Fondul european de dezvoltare regională pentru continuarea lucrărilor începute în 2013.

419 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană a aprobat alocarea a 140 milioane euro pentru Laserul de la Măgurele

Comisia Europeană a aprobat alocarea a 140 milioane euro pentru Laserul de la Măgurele

"Comisia Europeană a aprobat a doua fază a proiectului Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP), care se derulează la Măgurele, în România. Astfel, peste 140 de milioane de euro din Fondul european de dezvoltare regională sunt alocate continuării lucrărilor începute în 2013. ELI-NP face parte din proiectul de cercetare paneuropean în domeniul laserelor de foarte mare intensitate ,Extreme Light Infrastructure (ELI), derulat în România, Cehia şi Ungaria", potrivit unui comunicat de presă emis vineri de CE.

A doua etapă presupune finalizarea până în 2018 a lucrărilor de construcţie, precum şi achiziţionarea şi instalarea echipamentelor necesare pentru cercetare ştiinţifică, între care un sistem laser de mare putere şi un sistem de raze gamma.

Prima fază a fost aprobată la începutul lunii februarie, valoarea totală a cheltuielilor eligibile pentru prima fază fiind de 136,4 milioane de euro, din care 116,3 milioane de euro (85%) provin din Fondul european de dezvoltare regională.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici