Companiile de textile din România aşteaptă un semn din partea autorităţilor pentru a produce echipamente de protecţie

  • Industria textilă românească nu este certificată de sistemul medical
  • Majoritatea echipamentelor de protecţie nu pot fi folosite de medicii aflaţi în prima linie
  • Echipamentele de protecţie produse la noi nu au certificare medicală
811 afișări

Din multe spitale de la noi lipsesc echipamente de protecţie esenţiale pentru medici. Aceeaşi problemă o au însă multe ţări din Uniunea Europeană, doar că ele se îndreaptă spre producţia internă pentru a face rost de materiale. Noi, în schimb, luăm marfă de import la superpreţ.

O firmă din Prahova produce combinezoane, halate, măşti, protecţii pentru încălţăminte – practic cam tot ce lipseşte acum din spitalele româneşti. Din păcate, marfa nu e certificată medical.

„Noi suntem producători de echipamente de protecţie. Eram şi înainte de criză, suntem în timpul crezi şi vom fi şi după. Producem nişte măscuţe, dar ce producem noi, nu au certificare. Se lucrează acum şi la certificare. Dar mai durează. Se certifică ţesături, se certifică poduse”, spune Violeta Cucu, director companie de echipamente de protecţie.

Nu sunt singurii în această situaţie. Multe din echipamentele de protecţie produse la noi pot fi folosite doar de personalul auxiliar din spitale, nu şi de medicii din prima linie. Statul e cel care ar trebui să regleze asta şi să se bazeze mai mult pe firmele româneşti, nu pe importuri.

„Era primul lucru care s-ar fi putut face. Să se ia o listă cu firme şi să fim căutaţi. Invers, ne îndreptăm noi”, mai spune Violeta Cucu.

Echipamentele produse în această fabrică ajung şi la export, în Bulgaria, Croaţia sau Slovacia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici