Concluziile ANSVSA privind prezenţa cărnii de cal în mici şi conţinutul de antibiotic din pieptul de curcan

Vicepreşedintele ANSVSA Vladimir Mănăstireanu a prezentat joi, într-o conferinţă de presă, concluziile anchetelor privind suspiciunea conţinutului de antibiotice în pieptul de curcan exportat în Germania de un procesator român şi înlocuirea cărnii de vită cu cea de cal în micii produşi de o firmă din Ploieşti.

795 afișări
Imaginea articolului Concluziile ANSVSA privind prezenţa cărnii de cal în mici şi conţinutul de antibiotic din pieptul de curcan

ANSVSA: În cazul cărnii de cal din mici a fost fraudă comercială. Societatea va fi amendată cu 30.000 de lei (Imagine: Nicu Mircea/ Mediafax Foto)

Mănăstireanu: Pieptul de curcan exportat în Germania a fost conform

Vicepreşedintele ANSVSA Vladimir Mănăstireanu, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că au fost finalizate verificările privind suspiciunea conţinutului de antibiotice într-o cantitate de piept de curcan exportată în Germania de un procesator român, aceasta fiind nefondată.

Mănăstireanu, care asigură conducerea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) până la numirea unui nou preşedinte, a precizat că societatea românească a respectat reglementările privind creşterea şi procesarea curcanilor, dar nu a spus că analizele făcute în Germania au fost eronate.

Alerta privind pieptul de curcan cu antibiotice găsit în Germania a fost transmisă în 12 martie de Comisia Europeană, fiind semnalat un nivel maxim depăşit al conţinutului unui antibiotic de uz veterinar în piept de curcan prăjit, cu origine România, s-a arătat într-un comunicat ANSVSA.

Produsul respectiv provenea de la o societate din judeţul Braşov şi a fost distribuit, din iunie 2012, în România şi trei state membre.

ANSVSA: În cazul cărnii de cal din mici a fost fraudă comercială. Societatea va fi amendată cu 30.000 de lei

Vicepreşedintele ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu, a anunţat joi că în cazul suspiciunii substituirii cărnii de vită cu cea de cal în carnea tocată pentru mici a fost vorba de fraudă comercială, unitatea procesatoare, SC Nicolin din Ploieşti, fiind amendată cu 30.000 de lei.

Vladimir Mănăstireanu, care asigură conducerea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) până la numirea unui nou preşedinte, a precizat că societatea a intrat în atenţia organelor de anchetă pentru fraudă fiscală.

Alerta în cazul cărnii de cal din mici a fost finalizată pe 18 martie, rezultele indicând că din cele 1.920 de caserole a câte 800 de grame de pe piaţă, au fost vândute 1.358 de bucăţi, restul de 562 fiind sechestrate şi distruse.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a lansat, săptămâna trecută, o alertă alimentară după ce într-un magazin din Bucureşti a fost descoperită cantitatea de 200 de kilograme de carne tocată de mici asupra căreia a existat suspiciunea de fraudă constând în substituirea cărnii de vită cu cea de cal.

În urma extinderii verificărilor s-a constatat că producătorul micilor, firma Nicolin din Ploieşti, a distribuit printr-un cunoscut lanţ de supermarketuri, în 36 de judeţe, 1.920 de caserole a câte 800 de grame de mici.

Directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Prahova, Mihai Terecoasă, declara marţi, pentru MEDIAFAX, că analizele de laborator făcute de DSVSA Bucureşti pe micii produşi de o firmă din Ploieşti şi vânduţi într-un supermarket din Capitală au confirmat suspiciunile privind prezenţa cărnii de cal în locul cărnii de vită.

Terecoasă preciza atunci că DSVSA Prahova a amendat producătorul din Ploieşti cu 30.000 de lei pentru substituirea cărnii.

Şeful DSVSA Prahova mai spunea că se aşteaptă rezultatele altor trei analize de laborator, prelevate de la mici produşi de aceeaşi firmă, în condiţiile în care respectiva societate comercială a distribuit printr-un lanţ de supermarketuri aproape 2.000 de caserole cu mici în 36 de judeţe.

În aceeaşi zi, ANSVSA preciza că declaraţiile directorului DSVSA Prahova nu sunt susţinute de rezultatele buletinelor de confirmare, întrucât nu au fost încheiate verificările privind suspiciunea substituirii cărnii de vită cu cea de cal în carne tocată pentru mici, analizele urmând să fie finalizate joi

"Menţionăm că respectiva persoană nu a fost autorizată să facă declaraţii în acest sens", mai arăta ANSVSA într-un comunicat de presă.

Firma din Ploieşti amendată pentru că a produs mici ce conţin carne de cal fără a fi etichetaţi ca atare este administrată de soţul fostei şefe a biroului siguranţa alimentelor de origine animală din cadrul DSVSA Prahova, iar subalternii acesteia sunt cei care fac controalele la firme precum cea administrată de soţul său. Directorul acestei instituţii declara că, în urma alertei alimentare, angajata a fost trecută pe o funcţie de execuţie în cadrul biroului care are în responsabilitatea verificarea produselor non-alimentare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici