Video Condiţiile în campusurile studenţeşti, îmbunătăţite de la an la an, însă mai sunt restanţe

Cei mai mulţi studenţi sunt mulţumiţi de condiţiile din campusuri, unii beneficiind chiar de baze sportive, dar mai sunt şi cămine în care nu s-au făcut renovări de peste 20 de ani, având aceleaşi geamuri şi uşi rupte, în timp ce cererile de cazare, în Capitală, sunt duble faţă de cele disponibile.

1081 afișări

Condiţiile în cămine sunt îmbunătăţite de la an la an în majoritatea complexelor, rămânând puţine locurile cu gândaci, geamuri sparte, pereţi pictaţi, uşi rupte.

Unii dintre cei mai norocoşi studenţi sunt cei de la Universitatea Politehnică, aceştia fiind cazaţi în complexul Regie. Ei au bază sportivă şi chiar locuri amenajate pentru a-şi face grătar.

Campusul are 15.700 de locuri de cazare, dar cu "supracazări" se poate ajunge la 20.000 de locuri, exact numărul de cereri. În acest an, peste 20 la sută dintre cei care cer cazare sunt masteranzi, anul trecut trecut numărul acestora fiind de zece la sută.

Studenţii din acest complex sunt foarte mulţumiţi de locurile din cămine, de faptul că în acest an cazările sunt făcute la timp, toate căminele au fost renovate, iar în patru dintre ele fiind schimbate complet grupurile sanitare în această vară.

În acest an nu mai sunt cozi la cazări. Studenţii s-au dus la facultate, unde au completat formularele necesare şi la cămin şi-au luat direct camera în primire. De asemenea, în această vară a fost pentru prima oară când căminele din Complexul Regie au fost deschise, astfel că studenţii rămân acum în camerele lor şi acest lucru elimină aglomeraţia, a spus directorul de întreţinere a Patrimoniului Universităţii Politehnice Bucureşti, Constantin Zaharia. El spune că pagubele au fost infime, chiar dacă studenţii au rămas pe timpul verii în cămine.

Condiţiile în campusurile studenţeşti

"Complexul a început să arate civilizat, am pus camere de supraveghere în căminele cu probleme şi, după ce unii studenţi au plătit câteva amenzi, acum păstrează curăţenia", spune Zaharia.

Potrivit acestuia, în această vară s-au cheltuit patru milioane de lei, majoritatea fiind din sponsorizări, bani cu care s-a asfaltat tot complexul, s-au făcut 15 parcări noi, s-au plantat pomi, s-a amenajat o bază sportivă cu terenuri de volei, baschet şi handbal, foişoare şi locuri pentru grătar.

Studenţii sunt mulţumiţi de noile condiţii din complex şi spun că schimbările sunt foarte mari, comparativ cu anul trecut, când în unele cămine s-a întârziat cazarea cu două săptămâni.

Totuşi, în Complexul Regie mai sunt cămine în care lucrările la grupurile sanitare nu sunt terminate, dar studenţii nu comentează prea mult, spunând că trebuie să accepte situaţia, dat fiind că nu îşi permit să închirieze o garsonieră în oraş.

În Campusurile Leu, Tei, Grozăveşti, chiar dacă nu s-au făcut renovări recente în toate căminele, studenţii par mulţumiţi, spunând că este greu să obţii un loc în cămin. Cei mai mulţi îşi vor amenaja camera, sperând ca anul viitor să se reîntoarcă în acelaşi loc.

Condiţiile în campusurile studenţeşti

Căminul A din Grozăveşti, închis anul trecut pentru renovări, este acum gata să îşi primească studenţii, având 258 de camere, cu două locuri în cameră. Aici a fost adusă mobilă nouă, au fost puse uşi şi ferestre termopan, faianţă, gresie.

În Campusul Tei, unde sunt cazaţi studenţi de la ASE, Construcţii, Arhitectură, condiţiile devin decente prin contribuţia studenţilor.

Cei de la ASE stau câte cinci în cameră, renovări nu s-au mai făcut de cinci ani, însă fiecare îşi aduce îmbunătăţiri proprii, îşi pune mochetă, îşi zugrăveşte.

Condiţii dintre cele mai rele sunt într-unul din corpurile Complexului Kogălniceanu, unde sunt cazaţi câte patru studenţi în cameră, iar administratorul nu ştie cu exactitate de când nu a mai fost schimbat mobilierul, spunând doar că este posibil "să fie acelaşi ca înainte de revoluţie".

"Trebuie să veniţi la sfârşitul anului să vedeţi ce dezastru e în camere. Sunt camere de fete şi mâzgălesc pereţii şi uşile, nu întreţin deloc camerele. Eu spăl, dar nu se mai face ca nou. Este adevărat că nu au mai fost renovate de mult timp, dar şi ei strică foarte rău", spune administratorul din Kogălniceanu.

Acesta a precizat că ambele corpuri erau programate pentru renovări, dar în final nu au fost bani decât pentru unul, corpul B, unde sunt cazaţi cei de la Facutăţile de Drept, Geografie, Limbi Străine, iar în corpul A, unde sunt condiţii ca în anii '90, sunt studenţii de la Litere, Sociologie, Matematică.

Condiţiile în campusurile studenţeşti

Câteva dintre fetele "criticate" de administratorul din Kogălniceanu nu au vrut să vorbească despre condiţiile din cămin, cărându-şi calme bagajele în camerele unde vor sta în următorul an de studiu.

Cazările la unele facultăţi au început de la sfârşitul săptămânii trecute, iar la unele au început abia luni, cu numai două zile înainte de debutul noului an universitar.

Astfel, studenţii plătesc aproximativ o sută de lei lunar pentru cazarea în cămin, preţul fiind incomparabil cu chiria într-o garsonieră din Capitală, de aceea, probabil, nici nu comentează condiţiile.

"Afacerile" clasice cu locurile din cămine nu au dispărut însă, astfel că un loc în Regie poate ajunge şi la 800 de euro, faţă de 500 de euro anul trecut şi peste 15 la sută dintre studenţi încearcă să îşi vândă locul, procentul fiind însă în scădere.

"Am schimbat 12 administratori într-un an şi jumătate şi au fost date foarte multe sancţiuni, astfel că fenomenul vânzării locurilor în cămine a scăzut", a precizat administratorul din Regie.

Cele mai mari preţuri pentru un loc în cămin se vehiculează în Campusul Regie şi în Moxa, unde se poate ajunge la 800 de euro, în Complexul Leu şi Belvedere preţurile fiind între 400 şi 600 de euro, în Grozăveşti, Tei şi Agronomie - între 300 şi 500 de euro, în Kogălniceanu între 300 şi 400 de euro, în Măgurele între 200 şi 400 de euro, cele mai mici preţuri fiind în Căminul Vitan, aproximativ 200 - 250 de euro pentru un loc.

În acest an, este evidentă reticenţa studenţilor care îşi vând locul din cămin şi mai ales a administratorilor, care şi-au dezvoltat o adevărată reţea de intermediari prin care primesc "şpagă" pentru locurile din cămine.

Stâlpii din campusuri nu mai sunt plini de anunţuri de vânzare - cumpărare de locuri, internetul preluând controlul la acest capitol, afacerile derulându-se pe Messenger sau Facebook, iar cei care vând refuză să mai negocieze la telefon.

Numărul locurilor din cămine rămâne acelaşi în fiecare an, deoarece nu sunt bani pentru construcţia altora, confortul în cele existente creşte, însă cererile tot depăşesc cu mult locurile puse la dispoziţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici