Condiţiile mizere din Spitalul de Urgenţă Cluj | Pintea trimite o echipă de control, după ce a fost şocată de situaţia descoperită

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat luni că va trimite o echipă de control la Spitalul de Urgenţă din Cluj după controlul inopinat făcut în weekend la unitatea spitalicească. Ea a relatat că vizita sa era aşteptată şi cu toate acestea a constatat o serie de nereguli.

997 afișări
Imaginea articolului Condiţiile mizere din Spitalul de Urgenţă Cluj | Pintea trimite o echipă de control, după ce a fost şocată de situaţia descoperită

Condiţiile mizere din Spitalul de Urgenţă Cluj | Pintea trimite o echipă de control, după ce a fost şocată de situaţia descoperită

”A fost amuzant pentru că portarul de la Clinica de Ortopedie mi-a spus că mă aşteptau. Zic, v-a anunţat cineva? Pentru că suntem la Unitatea de Primiri Urgenţe. A zis nu, vă aşteptam atunci când aţi fost la Gherla. Adică acum 3 săptămâni, o lună. Nu cred că nu au auzit, am senzaţia că nu le-a păsat, vorbesc foarte serios în acest moment”, a relatat ministrul Sănătăţii.

Ea a menţionat că a rămas surprinsă când a fost abordată de aparţinători să îi spună că stau de ore bune aşteptând ca pacienţii să fie transportaţi într-o altă clinică să fie consultaţ

„Medicii din UPU erau depăşiţi de situaţie, în sensul că au solicitat ambulanţă, ambulanţa după 4 ore nu venise, erau paturi blocate şi până la urmă bineînţeles că avem, sigur medici nu îşi fac treaba, ba da medicii de acolo chiar îşi făceau treaba. Dar erau blocaţi de chestiunile acestea organizatorice.

Am întrebat de exemplu de ce nu există ambulanţieri sau ambulanţă care să transporte aceşti pacienţi pentru consulturi şi mi s-a spus că există de luni până vineri.

A zic şi pe week-end nu mai avem nimic? La fel revin la sălile de operaţie, sala de operaţie de la clinica de ortopedie, aceste săli de operaţie funcţionează doar dimineaţa şi până vineri, de luni până vineri şi suntem spital clinic de urgenţă. Sigur ni se va spune că nu avem fonduri suficiente pentru personal, eu refuz să cred aceste lucruri de aceea echipa de control va merge şi va verifica aspectele pe care le-am sesizat.

Şi cu siguranţă va trebui să le remediem pentru că până la urmă Cluj este un centru universitar, este elita medicinii româneşti”, a declarat luni, la Digi 24, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

Ministrul a spus că nu se aştepta să găsească aceste nereguli, semnalate de-a lungul ultimilor doi ani.

”(...) eu mă aşteptam să fie remediate pentru că au fost semnalate aceste probleme, am avut discuţii cu conducerea spitalului, cu cei din direcţia de sănătate publicăŢ, a spus Pintea. 

Ministerul Sănătăţii a alocat bani pentru echipamente medicale anul trecut aproximativ 8 milioane de lei, anul acesta până în prezent 7 milioane de lei.

„Deci din punct de vedere al dotării cu aparatură medicală nu există probleme, dar condiţiile în care sunt primiţi pacienţii sunt absolut de neacceptat. Pe de altă parte eu am încercat o colaborare cu cei de la Consiliul Judeţean, din păcate nu am găsit uşi deschise acolo. Sumele alocate pentru întreţinerea clădirilor sunt aproximativ 40 pe care Ministerul le are în administrare sunt absolut suficiente. De asemenea au fost alocaţi bani din fondurile proprii ale spitalului pentru anumite reparaţii, dar insuficienţi pentru că nu putem face mai mult nefiind proprietarii clădirilor. Pe de altă parte nu vreau să găsesc scuze celor de la spital. Intrarea clinicii de ortopedie este absolut dezolantă, pentru că orice pacient vine acolo este absolut şocat. Este mizerie, este debandadă, mă refer în curte la intrare. Pe de altă parte nu există posibilitatea să se facă intervenţii chirurgicale în acea clinică în week-end, să nu uităm că e spital de urgenţă. Dacă un pacient are nevoie de o intervenţie chirurgicală ortopedică este plimbat în altă clinică”, a declarat Sorina Pintea.

Ea a anunţat că a avut o discuţie cu şeful corpului de control al ministerului care va merge în control şi va verifica în primul rând condiţiile igienico-sanitaare din clădirile pe care Ministerul Sănătăţii de lare în administrare de la consiliul judeţean dar şi activitatea managerului şi a directorului spitalului.

”În acest moment sunt cabinet împreună cu şeful corpului de control care va efectua o deplasare şi va verifica în primul rând condiţiile igienico sanitare din toate clădirile pe care ministerul le are în administrare de la Consiliul Judeţean în Cluj şi va vedea exact ce se întâmplă acolo. Va vedea dacă directorul administrativ şi-a făcut treaba, pentru că este vorba totuşi de nişte lucruri organizatorice, iar din punct de vedere al activităţii medicale va verifica modul în care managerul şi directorul medical au înţeles organizările, activitatea medicală în folosul pacientului pentru că despre asta vorbim”, a spus Pintea.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a scris, duminică, pe Facebook, că a continuat sâmbătă seara seria de vizite inopinate la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, în Unitatea de Primiri Urgenţe şi Secţia de ortopedie.

Potrivit acesteia, Ministerul Sănătăţii finanţează anul acesta achiziţia de aparatură medicală solicitată de SCJU Cluj, însă acest lucru nu este suficient pentru ca pacienţii să beneficieze de un act medical de calitate acordat în condiţii de siguranţă.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a scris, duminică, pe Facebook, că a continuat sâmbătă seara seria de vizite inopinate la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, în Unitatea de Primiri Urgenţe şi Secţia de ortopedie.

Potrivit acesteia, Ministerul Sănătăţii finanţează anul acesta achiziţia de aparatură medicală solicitată de SCJU Cluj, însă acest lucru nu este suficient pentru ca pacienţii să beneficieze de un act medical de calitate acordat în condiţii de siguranţă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici