Condusă din Mexic, anihilată în România: Modul de operare a unei grupări specializată în clonare de carduri şi trafic de migranţi/ Detalii DIICOT

O grupare infracţională care clona carduri în special în localităţi de pe litoralul mexican şi trafica migranţi, condusă de un bărbat din Mexic, a fost destructurată în urma unor percheziţii în Craiova şi în Bucureşti. Românii implicaţi protejau acţiunile de alte grupări prin violenţă şi şantaj.

1221 afișări
Imaginea articolului Condusă din Mexic, anihilată în România: Modul de operare a unei grupări specializată în clonare de carduri şi trafic de migranţi/ Detalii DIICOT

Condusă din Mexic, anihilată în România: Grupare care clona carduri în special pe litoral şi trafica migranţi

Un fost membru al grupării destructurate în urma percheziţiilor din Craiova şi Bucureşti, care clona carduri şi trafica migranţi, a fost înjunghiat în oraşul Cancun, arată DIICOT. Câteva luni mai târziu, asupra aceleiaşi persoane au fost trase focuri de armă.

DIICOT arată că gruparea folosea banii obţinuţi din activitatea infracţională pentru achiziţionarea de terenuri sau de maşini de lux, construirea de clădiri ori ca şi capital al unor societăţi comerciale de tip ,,paravan” atât în Mexic, cât şi în România, fiind folosite în acest scop diverse persoane interpuse, obiectivul final fiind introducerea acestora în circuitul financiar legal.

În cursul anului 2018, pe fondul unor divergenţe existente cu un fost membru al grupării care avea rolul de a supraveghea derularea în condiţii de siguranţă a activităţilor infracţionale, liderul grupării a dispus şantajarea membrilor familiei acestuia.

În aprilie 2018, persoana vătămată a fost înjunghiată într-un loc public din oraşul Cancun, la comiterea faptei participând patru membri ai grupării. Ulterior, în timp ce victima se afla pe raza aceleiaşi localităţi, la bordul autoturismului său, fiind însoţită de o altă persoană, a fost împuşcată de o persoană care asigura paza liderului grupării.

În urma percheziţiilor de joi au fost ridicate 6 maşini de lux, sumele de 21.520 lei, 5075 dolari, 16.550 euro, 8.450 lire sterline, 1 pistol cu glonţ calibru 9 mm, 5 ceasuri de lux,51 telefoane mobile, 26 carduri bancare, aparatura skimming,înscrisuri doveditoare ale unor transferuri bancare.

Percheziţii domiciliare, în Craiova, în judeţul Dolj şi în Bucureşti,

Potrivit IGPR, poliţiştii şi procurorii au făcut, joi, 14 percheziţii domiciliare, în Craiova, în localitatea Salcia (judeţul Dolj) şi în Bucureşti, fiind vizată o grupare infracţională organizată, formată din cetăţeni români şi mexicani, care ar fi acţionat, din anul 2012, pe teritoriile României, Mexicului, S.U.A. şi a altor state.

Membrii grupării sunt suspectaţi că au comis fraude prin sisteme informatice şi mijloace de plată electronice (clonare de carduri), trafic de migranţi pe ruta România - Mexic – S.U.A. şi infracţiuni de şantaj şi spălare a banilor.

Gruparea ar fi fost coordonată din Mexic, de către un bărbat care ar deţine acolo, prin intermediul unor persoane interpuse, mai multe societăţi comerciale, unele specializate în achiziţionarea şi montarea de bancomate pe teritoriul acestui stat şi asigurarea mentenanţei acestora.

Membrii grupării ar fi instalat sisteme de tip ,,skimming” pe aceste bancomate, în special în localităţi de pe litoralul mexican, frecventate de turişti străini. Scopul era copierea datelor informatice conţinute de cardurile introduse în acestea şi ulterior, utilizarea lor în mod fraudulos, pentru a retrage bani.

Alţi membri ai grupării s-ar fi deplasat în state precum SUA, India, Paraguay, Indonezia etc., de unde ar fi extras bani conţinuţi în conturile bancare aferente instrumentelor electronice de plată copiate.

Banii astfel obţinuţi ar fi fost introduşi în circuitul financiar legal, prin achiziţionarea de terenuri, autoturisme de lux, construirea de clădiri sau ca şi capital al unor societăţi comerciale de tip ,,paravan”, atât în Mexic, cât şi în România.

La gruparea organizată au aderat şi alte persoane, de cetăţenie română, care aveau ca rol protejarea, prin violenţă şi şantaj, a demersurilor infracţionale, de acţiunile altor grupări de criminalitate organizată. Astfel, în cazul nesupunerii membrilor grupării, aceştia erau pedepsiţi cu acte de violenţă.

Pentru controlarea persoanelor recrutate (electronişti, persoane care retrăgeau bani folosind cardurile bancare clonate sau membri ce aveau rolul exercitării actelor de violenţă), membrii grupării ar fi interacţionat cu alte grupări de crimă organizată din România, în special din Craiova şi Bucureşti.

Joi, 5 persoane implicate în cauză au fost conduse la sediul DIICOT pentru continuarea cercetărilor, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, tentativă la omor calificat şi şantaj.

„În cauză, s-a cooperat cu autorităţile americane din cadrul FBI, prin intermediul Biroului Ofiţerilor de Legătură al acestei instituţii în România. La acţiunea operativă desfăşurată a asistat şi un reprezentant al Biroului FBI la Bucureşti. La acţiune, alături de poliţişti antidrog din cadrul D.C.C.O. şi B.C.C.O. Craiova, au participat şi colegi de la Institutul Naţional de Criminalistică şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dolj. Suportul tehnic a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale şi Biroul Tehnic şi Criminalistic din cadrul D.I.I.C.O.T.. În activităţi au fost angrenaţi şi luptători S.I.A.S. şi jandarmi din cadrul B.S.I.J. ,,Vlad Ţepeş”, arată IGPR.

Taguri:
grupare,
percheziţii,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici