Conferinţa "Cities of Tomorrow" - Oprescu: Odată cu Conceptul Strategic Bucureşti 2035 avem în vederea înfiinţarea Zonei Metropolitane

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat marţi, la conferinţa "Cities of Tomorrow", că în concordonanţă cu Conceptul Strategic Bucureşti 2035 se are în vedere înfiinţarea în scurt timp a Zonei Metropolitane.

183 afișări
Imaginea articolului Conferinţa "Cities of Tomorrow" - Oprescu: Odată cu Conceptul Strategic Bucureşti 2035 avem în vederea înfiinţarea Zonei Metropolitane

Sorin Oprescu (Imagine: Razvan Chirita/ Mediafax Foto)

Sorin Oprescu a subliniat faptul că prezentul şi viitorul unui oraş de talia Bucureştiului depind de două elemente esenţiale, respectiv adaptarea şi modificarea cadrului legislativ şi modalitatea în care pot fi finanţate proiectele urbane, criticând viziunea potrivit căreia "nu oraşele sunt motoarele, ci comunele sunt viitorul".

URMĂREŞTE LIVE CONFERINŢA

În ceea ce priveşte adaptarea şi modificarea cadrului legislativ, Sorin Oprescu s-a referit la administraţia publică, finanţele publice, organizarea şi amenajarea teritorială şi urbanismul, arătând că acestea sunt domenii care "implică iniţierea unor noi pachete legislative".

Primarul Capitalei a vorbit şi despre modul în care se pot finanţa proiectele urbane, arătând că în cazul Bucureştiului instrumentele de finanţare clasice, respectiv bugetul local şi cel naţional, "nu trebuie neglijate, dar în contextul global al economiei trebuie urmărite şi finanţarea europeană şi parteneriatul public-privat".

"În ceea ce priveşte finanţarea europeană, pot să vă spun că Bucureştiul a pregătit un consistent portofoliu de proiecte în mai multe sectoare, care la o primă estimare este de cinci miliarde de euro, deşi potenţialul şi necesarul pentru dezvoltarea reală a oraşului şi a zonei metropolitane în viitorii zece ani îl apreciem a fi de aproximativ 16 miliarde de euro", a spus Oprescu, la conferinţa "Cities of Tomorrow": dezvoltarea urbană, încotro?, organizată de Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germanǎ (AHK Romania) şi MEDIAFAX.

Primarul Capitalei a mai arătat că cele mai importante trei proiecte la care municipalitatea lucrează anul acesta sunt podul de la Mihai Bravu, lucrările care vor începe la Pasajul Piaţa Sudului şi cele la pasajul de la Casa Presei Libere.

În ceea ce priveşte oraşul viitorului, Oprescu s-a referit la împărţirea tuturor problemelor Capitalei în 20 de programe şi subprograme.

"Nu putem gândi la prezentul oraşului decât dacă luăm în considerare viitorul sau dezvoltarea solidă şi durabilă în toţi parametrii. Având în vedere complexitatea problemelor Capitalei şi necesitatea de a găsi soluţii clare (...) în contextul unei viziuni şi planificări strategice am structurat activitatea în 20 de programe şi subprograme, cu domenii concrete de aplicabilitate", a mai spus Sorin Oprescu, dând ca exemplu programele de mediu, de învăţământ, de sănătate, de patrimoniu, de servicii de utilitate publică, de cultură, de protecţie şi siguranţa cetăţeanului.

Edilul Capitalei a precizat că trebuie recuperaţi 22 de ani de "lipsă de viziune şi strategie", precizând că în primul rând trebuie schimbată mentalitatea, mai ales a funcţionarului public, dar şi modul de abordare a problemelor.

Peste 200 de persoane participă la conferinţa "Cities of Tomorrow", organizată de Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană şi agenţia de presă MEDIAFAX.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici