CONFERINŢA GÂNDUL: Plumb: Lacul Văcăreşti are avizul Academiei pentru a fi arie protejată, rămâne problema proprietăţii

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat, marţi, la conferinţa "Viitorul Mediului", organizată de Gândul, că ministerul a obţinut avizul Academiei Române pentru desemnarea Lacului Văcăreşti arie naturală protejată, rămânând însă problema proprietăţii în zonă.

167 afișări
Imaginea articolului CONFERINŢA GÂNDUL: Plumb: Lacul Văcăreşti are avizul Academiei pentru a fi arie protejată, rămâne problema proprietăţii

CONFERINŢA GÂNDUL: Plumb: Lacul Văcăreşti are avizul Academiei pentru a fi arie protejată, rămâne problema proprietăţii (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

Zona despre care se spune că ar fi Delta Capitalei, cunoscută ca Lacul Văcăreşti, ocupă aproximativ 180 de hectare în sectorul 4 şi găzduieşte un ecosistem de peste 100 de specii de păsări, mamifere şi reptile.

National Geographic România a documentat toate acestea în iunie 2012, lansând iniţiativa ca zona să fie declarată arie naturală protejată, demers preluat şi de ONG-uri şi susţinut de Ministerul Mediului.

Pe de altă parte, foştii proprietari din zonă îşi revendică terenurile de peste 20 de ani la Ministerul Mediului, unde funcţionează o comisie care se ocupă de reglementarea proprietăţilor. Întreaga zonă aparţinând Ministerului Mediului este în prezent dată în concesiune de către Administraţia Naţională "Apele Române" unei firme private cu care ministerul este în litigiu.

În octombrie anul trecut, Ministerul Mediului anunţa că a constituit o comisie ştiinţifică pentru elaborarea studiului de fundamentare pentru declararea zonei arie protejată, ce urma să fie înaintat Comisiei de Monumente a Academiei Române.

Odată finalizat, studiul de fundamentare trebuia să primească avizul Academiei Române, iar apoi să fie depus la Ministerul Mediului, pentru a servi, alături de documentaţia privind situaţia juridică a terenurilor, elaborării unei hotărâri de guvern pentru declararea zonei arie naturală protejată.

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, participă, alături de alţi oficiali, reprezentanţi ai companiilor şi ai autorităţilor locale implicaţi în gestionarea problemelor de mediu, la conferinţa "Viitorul Mediului", organizată de Gândul.

Printre temele dezbătute la conferinţă sunt programele gestionate de Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, proiectele "Delta Văcăreşti", "Viitorul e Azi", "Mănâncă, Gândeşte, Economiseşte", rolul companilor, municipalităţilor şi al cetăţenilor în colectarea selectivă, precum şi stadiul privind absorbţia fondurilor europene prin POS-Mediu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici