CONFERINŢA MEDIAFAX - Expert CNAS: Dosarul electronic nu prezintă o presiune la adresa medicului de familie

Expertul onorific al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Marius Filip, a declarat marţi că dosarul electronic nu reprezintă o presiune la adresa medicului de familie, nefiind un instrument financiar-contabil, ci o "chintesenţă" a documentelor medicale care se găsesc în diferite locuri.

132 afișări
Imaginea articolului CONFERINŢA MEDIAFAX - Expert CNAS: Dosarul electronic nu prezintă o presiune la adresa medicului de familie

CONFERINŢA MEDIAFAX - Expert CNAS: Dosarul electronic nu prezintă o presiune la adresa medicului de familie (Imagine: Marius Dumbrăveanu/Mediafax Foto)

"Dosarul nu prezintă o presiune la adresa medicului de familie, nu este un instrument financiar contabil, nu se fac raportări financiare cu acest instrument. (...) Este o chintensenţă a documentelor medicale pe care le găsim în diferite locuri, respectiv la cabinetul medicului de familie, la spital în foi de observaţie, în fişe de consult la ambulatoriu sau în analize", a declarat expertul onorific al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Marius Filip, la conferinţa Mediafax Talks de Ziua Internaţională a Medicului de Familie.

Potrivit lui Filip scopul acestui dosar electronic este acela de a oferi maximul de informaţii despre pacient, medicului, în momentul unei prime întâlniri cu acesta. Dosarul electronic nu face decât să culeagă informaţii din mai multe locuri şi să le pună la dispoziţia medicului în viitor, a mai arătat acesta.

Dosarul electronic organizează date despre pacienţi pe criteriul relevanţei medicale, aducând în prim plan date concise "de tip sumar" şi, de asemenea, oferă o privire de ansamblu, "de prim contact", asupra istoricului medical al pacientului şi ajută la conturarea unei idei generale de la care medicul se poate orienta în procesul de consultare, diagnostic şi tratament, a mai spus expertul CNAS.

Marius Filip a adăugat că, odată cu introducerea dosarului electronic, nu poate exista pretenţia ca acest instrument să fie folosit imediat sau să fie complet. Acesta a precizat că, inclusiv cu ajutorul medicilor de familie, "în timp", se pot colecta date ale pacienţilor din cabinetele medicale.

În cadrul conferinţei, organizată de agenţia Mediafax, la iniţiativa Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, forul medicilor de familie, cu ocazia Zilei Internaţionale a Medicului de Familie, sărbătorită în fiecare an în 19 mai, sunt abordate mai multe subiecte care privesc problematicile medicilor de familie, cum ar fi soluţii pentru eficientizarea relaţiei instituţiilor publice din domeniul sanitar cu medicul de familie şi strategiile guvernamentale privind activitatea medicului de familie.

Marţi, în a doua zi a evenimentului, are loc o conferinţă specializată, dedicată medicilor de familie şi practicienilor din domeniul sanitar, unde aceştia vor putea afla noutăţi, vor primi sfaturi şi se vor instrui efectiv pentru a asigura cele mai bune servicii medicale.

Guvernul a aprobat, în 13 mai, pachetele de servicii medicale, de bază şi minimal, şi Contractul cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru 2014-2015. În scopul prevenirii îmbolnăvirilor, noul pachet de bază, care intră în vigoare la 1 iunie, prevede vizite periodice la medicul de familie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici