CONFERINŢA MEDIAFAX - Medicul şef CNAS: Cardul naţional de sănătate ar putea fi folosit de pensionari şi la validarea călătoriei

Cardul Naţional de Sănătate, a cărui elaborare a început experimental pe loturi mici, ar putea fi folosit şi de categoriile exceptate de la plata transportului în comun, pentru validarea călătoriei, a anunţat luni medicul şef al CNAS, Marius Filip, la conferinţa Mediafax Talks about Health Reform.

445 afișări
Imaginea articolului CONFERINŢA MEDIAFAX - Medicul şef CNAS: Cardul naţional de sănătate ar putea fi folosit de pensionari şi la validarea călătoriei

Medicul şef CNAS: Cardul naţional de sănătate ar putea fi folosit de pensionari şi la validarea călătoriei (Imagine: Tudor Costi/ Mediafax Foto)

"Primele carduri au fost elaborate în cadrul proiectului pilot care a început la Arad. Este vorba despre aproximativ 300 de bucăţi. Un al doilea pilot, pentru care vor fi elaborate aproximativ 100.000 de carduri, va fi utilizat în centrele de dializă, iar dacă sistemul funcţionează bine, după 1 ianuarie 2013 va începe elaborarea a un milion de carduri pe lună", a spus Marius Filip la conferinţa Mediafax Talks about Health Reform, organizată de agenţia de presă Mediafax şi Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii.

Filip a ţinut să precizeze că există o solicitare de la Ministerul Transporturilor potrivit căreia toate persoanele exceptate de la plata transportului în comun să poată valida călătoria folosind cardul de sănătate la urcarea în mijloacele de transport.

"De exemplu, pensionarii, veteranii de război şi toate celelalte categorii ar putea utiliza cardul de sănătate pentru validarea călătoriei, reuşind astfel să validăm de fapt calitatea de asigurat a respectivelor categorii, întrucât în prezent această acţiune se face de către ANAF şi Ministerul Administraţiei şi Internelor, iar 10 la sută dintre pacienţii trimişi de aceste instituţii au erori", a precizat Marius Filip.

Medicul şef al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a precizat că activitatea Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI) a fost reluată luni dimineaţă, după ce aceasta a fost oprită în 22 noiembrie, de la ora 18.00.

În ceea ce priveşte reţetele electronice, Marius Filip a spus că de la 1 iulie şi până în 21 noiembrie au fost prescrise 4.079.987 de tratamente în sistem online, de către 10.528 de medici.

Potrivit medicului şef al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, valoarea proiectului este de 48.549.000 de lei.

Totodată, Marius Filip a precizat că în perioada 2011- iulie 2012 au fost prescrise 41.731.924 de reţete compensate, valoarea acestora fiind de aproximativ 5,5 miliarde de lei.

Funcţionarea Sistemul Informatic Unic Integrat şi a celui privind Prescripţia Electronică (SIPE) a fost oprită din 22 noiembrie, de la ora 18.00, până luni 26 noiembrie, la ora 7.00, pentru pregătirea introducerii cardului naţional de sănătate.

Cardul naţional de sănătate va fi testat mai întâi în judeţul Arad, urmând ca, în funcţie de rezultate, să fi introdus, din 2013, la nivel naţional.

Distribuirea primului milion de carduri naţionale de sănătate era anunţată pentru septembrie, cu o întârziere de cinci ani, inscripţionarea unor date, cum ar fi grupa sanguină, bolile cu risc vital şi acceptul pentru donarea de organe fiind realizată doar cu acordul scris al posesorului.

Cardul naţional de sănătate va fi valabil cinci ani de la data emiterii. Pentru cardurile emise până la 31 decembrie 2012, data emiterii se consideră a fi 1 ianuarie 2013.

Medicul de familie este cel care va inscripţiona şi va activa pe cip datele medicale pentru care pacientul îşi dă acordul. Tot pe cip se va putea trece şi numărul de contact al unei persoane, în caz de urgenţă.

Valoarea unui card este doi euro, banii fiind plătiţi de Ministerul Sănătăţii. Cei care pierd cardul vor fi obligaţi să achite contravaloarea acestuia, dacă solicită un nou document.

Ministrul Sănătăţii dezbate problemele din sistemul sanitar, împreună cu toţi cei implicaţi în acest domeniu, la conferinţa Mediafax Talks about Health Reform, organizată de agenţia de presă Mediafax şi ARPIM, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii.

După numeroase dezbateri şi controverse, Ministerul Sănătăţii a finalizat în urmă cu patru luni proiectul legii sănătăţii. La conferinţa Mediafax Talks about Health Reform se discută stadiul în care se află aceasta, modelul de aplicare şi paşii de urmat în 2013 pentru o cât mai bună colaborare a părţilor implicate: Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, spitale, companii farmaceutice şi farmacii, asiguratori.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici