CONFERINŢA MEDIAFAX - Secretar de stat în Ministerul Sănătăţii: Consultaţii de monitorizare activă pentru boli cronice cu impact major, din iunie

Consultaţii de monitorizare activă pentru bolile cronice cu impact major privind riscul cardiovascular înalt, diabetul zaharat de tip II, astmul bronşic şi bolile cronice respiratorii sau de rinichi vor fi introduse din iunie, a declarat luni secretarul de stat din MS, Alin Iulian Ţucmeanu.

572 afișări
Imaginea articolului CONFERINŢA MEDIAFAX - Secretar de stat în Ministerul Sănătăţii: Consultaţii de monitorizare activă pentru boli cronice cu impact major, din iunie

Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Alin Iulian Ţucmeanu (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

"În pachetul de bază au fost introduse consultaţii de monitorizare activă prin plan de management integrat pentru bolile cronice cu impact major asupra prevenirii îmbolnăvirilor privind: riscul cardiovascular înalt - hipertensiunea arterială, dislipidemia -, diabetul zaharat tip II, astmul bronşic, boala cronică respiratorie obstructivă şi boala cronică de rinichi", a spus secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Alin Iulian Ţucmeanu, la conferinţa Mediafax organizată la iniţiativa Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, cu ocazia Zilei Internaţionale a Medicului de Familie.

Secretarul de stat a adăugat că în cazul supravegherii gravidei a fost introdusă şi testarea pentru hepatită etiologică virală cu virus B şi C, în plus faţă de testarea pentru HIV.

"Noul pachet de servicii medicale de bază va reduce birocraţia prin introducerea reglementărilor privind utilizarea biletetelor de trimitere în format electronic, de la data implementării acestora, introducerea facturii electronice şi utilizarea dosarului electronic de sănătate al pacientului, de la data implementării acestuia", a mai spus Alin Iulian Ţucmeanu.

Potrivit secretarului de stat, contractul cadru introduce obligaţia la nivelul furnizorilor de a nu încasa de la pacienţi sume pentru serviciile medicale prevăzute în pachetele de servicii.

"Pentru creşterea accesului asiguraţilor internaţi la medicamente şi creşterea eficienţei în utilizarea sumelor contractate de spitale cu casa de asigurări de sănătate, a fost creată posibilitatea ca medicii de familie şi medicii specialişti din specialităţile clinice să poată elibera, pentru pacienţii internaţi cu boală cronică confirmată, prescripţie medicală pentru medicamentele şi materialele sanitare", a precizat Alin Iulian Ţucmeanu.

Secretarul de stat a explicat că a fost majorată, de la trei la cinci zile, la trei respectiv şapte zile perioada pentru care pot fi prescrise medicamentele pentru afecţiunile acute, în timp ce pentru asigurarea accesului asiguraţilor la medicamente a fost introdusă prescripţia fracţionată, atât pentru numărul de medicamente cât şi pentru cantităţile din fiecare medicament.

Conferinţa este organizată cu ocazia Zilei Internaţionale a Medicului de Familie, sărbătorită în fiecare an în 19 mai.

În cadrul conferinţei, organizată de agenţia Mediafax, la iniţiativa Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, forul medicilor de familie, sunt abordate mai multe subiecte care privesc problematicile medicilor de familie, cum ar fi soluţii pentru eficientizarea relaţiei instituţiilor publice din domeniul sanitar cu medicul de familie şi strategiile guvernamentale privind activitatea medicului de familie.

Marţi, 20 mai, în a doua zi a evenimentului, va avea loc o conferinţă specializată, dedicată medicilor de familie şi practicienilor din domeniul sanitar, unde aceştia vor putea afla noutăţi, vor primi sfaturi şi se vor instrui efectiv pentru a asigura cele mai bune servicii medicale. Conferinţa este structurată pe două paneluri, cei interesaţi având posibilitatea să se înscrie la adresa: http://www.mediafaxtalks.ro/ziua-internationala-a-medicului-de-familie/inregistrare-participanti-27-2034.

Guvernul a aprobat, în 13 mai, pachetele de servicii medicale, de bază şi minimal, şi Contractul cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru 2014-2015. În scopul prevenirii îmbolnăvirilor, noul pachet de bază, care intră în vigoare la 1 iunie, prevede vizite periodice la medicul de familie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici