Consilier juridic care l-a ajutat pe Cristian David cu datele unei persoane, pus sub control de DNA

Un consilier juridic al unei firme, care l-a ajutat pe Cristian David să justifice o sumă din declaraţia sa de avere comunicându-i datele unei persoane dispuse să încheie în mod nereal un contract de vânzare - cumpărare cu mama fostului ministru, a fost pus sub control judiciar de procurorii DNA.

696 afișări
Imaginea articolului Consilier juridic care l-a ajutat pe Cristian David cu datele unei persoane, pus sub control de DNA

Consilier juridic care l-a ajutat pe Cristian David cu datele unei persoane, pus sub control de DNA (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Procurorii anticorupţie îl cercetează în dosarul fostului ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni, Cristian David, pe Constantin Stoica Marius, consilier juridic, pentru abuz în serviciu cu participaţie improprie, sub forma complicităţii şi fals material în înscrisuri oficiale, sub forma complicităţii.

Faţă de acesta DNA a dispus, joi, control judiciar pe durata anchetării sale în acest dosar.

În ordonanţa de dispunere a controlului judiciar, procurorii arată că, în 21 iunie 2013, Stoica a fost înştiinţat de Cristian David că acesta din urmă nu putea justifica o sumă de bani menţionată în declaraţia sa de avere, respectiv 60.000 de euro.

Potrivit anchetatorilor, Stoica i-a oferit lui David ajutorul prin comunicarea datelor de identitate ale suspectei Adina Maria Hadzhieva, dispusă să încheie în mod nereal un antecontract de vânzare -cumpărare şi ulterior un contract de vânzare - cumpărare în formă autentică cu suspecta Georgiana Dumitrescu, mama lui Cristian David.

Procurorii arată că această măsură a avut drept consecinţă asigurarea unui folos de 60.000 de euro, pe care numitul David nu-l putea justifica în mod licit.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, Stoica trebuie să se prezinte la organul de urmărire penală şi la autoritatea de supraveghere desemnată când este chemat, să informeze de îndată organul de urmărire penală cu privire la schimbarea locuinţei, să se prezinte la autoritatea desemnată cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat, să nu depăşească raza teritorială a municipiului Bucureşti, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului, să nu se apropie de ceilalţi participanţi la comiterea infracţiunilor, respectiv persoanele anume desemnate de organul judiciar şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect, pe nicio cale, să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme.

Stoica a fost convocat, joi, la DNA pentru a i se aduce la cunoştinţă luarea acestei măsuri.

În acesto dosar procurorii DNA au primit sprijinul de specialitate al ofiţerilor SRI.

Preşedintele Traian Băsescu i-a transmis, joi, ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, cererea de urmărire penală pentru Cristian David, fost ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni, înştiinţând în acest sens şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Transmiterea de către şeful statului a cererii de urmărire penală către ministrul Justiţiei vine în urma solicitării procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, din data de 26 februarie, privind formularea cererii de urmărire penală faţă de Cristian David, fost ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni, în perioada 21 decembrie 2012 - 26 februarie 2014, "în raport cu dispoziţiile Art. 109 alin. (2) teza întâi din Constituţia României, republicată, Art. 12 şi Art. 18 din Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, având în vedere şi Decizia Curţii Constituţionale nr. 270/2008", se mai arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

Referatul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în vederea formulării cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de Cristian David a fost trimis preşedintelui Traian Băsescu, miercuri, de procurorul general Tiberiu Niţu.

Procurorul şef al al DNA a transmis procurorului general al Parchetului Înaltei Curte de Casaţie şi Justiţie referatul în vederea sesizării preşedintelui României, pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de Cristian David, ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni, sub aspectul infracţiunilor de abuz în serviciu sub forma participaţiei improprii, uz de fals şi fals în declaraţii, s-a arătat într-un comunicat de presă de miercuri al DNA.

Potrivit referatului procurorilor, pentru a justifica, în declaraţia de avere depusă la 14 iunie 2013, intrarea în patrimoniul său a unei sume de bani pe care nu o putea justifica prin mijloace licite, Cristian David a consemnat în fals, la rubrica "venituri din alte surse", primirea a 60.000 de euro, cu titlu de "restituire împrumut", de la mama sa.

Mama lui Cristian David a fost audiată, miercuri, la DNA, surse judiciare declarând, pentru MEDIAFAX, că aceasta are calitatea de suspect în dosarul fostului ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni.

Georgiana Dumitrescu a stat la DNA câteva zeci de minute, iar la ieşire nu a dorit să facă precizări nici despre calitatea ei în dosar, şi nici despre acuzaţiile care i-au fost aduse la cunoştinţă.

Conform aceloraşi surse, mama lui David este suspectată de fals şi complicitate la abuz în serviciu.

Fostul ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni Cristian David a declarat, pentru MEDIAFAX, că a demisionat din calitatea de membru al PNL, pentru a nu afecta imaginea partidului urmare a acuzaţiilor DNA şi că are toată disponibilitatea să prezinte datele care să clarifice situaţia.

Cristian David şi-a dat demisia, miercuri, şi din funcţia de ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni, alături de ceilalţi miniştri liberali din Guvern.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici