Consilier prezidenţial recrutat de Securitate în 1989. Gătej: Nu am ce să-mi reproşez profesional sau uman

Consilierul prezidenţial Alexandra Gătej a fost recrutată de Securitate în septembrie 1989, pentru eventuale misiuni de contrainformaţii în sectoarele economice, însă nu a dat nicio informare ofiţerilor, astfel că CNSAS a decis că nu poate fi considerată colaborator.

206 afișări
Imaginea articolului Consilier prezidenţial recrutat de Securitate în 1989. Gătej: Nu am ce să-mi reproşez profesional sau uman

Consilierul prezidenţial Alexandra Gătej (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a emis pe numele Alexandrei Gătej o adeverinţă care atestă că aceasta nu a avut calitatea de lucrător sau colaborator.

Documentul, emis în 12 noiembrie 2010, conţine însă o referire la faptul că Alexandra Gătej a fost recrutată de Securitate în 14 septembrie 1989, sub numele conspirativ "Florina". Ea urma să activeze, conform documentului CNSAS, "pe linie de contrainformaţii în sectoarele economice".

"Direcţia de specialitate (a CNSAS, n.r.) nu a identificat documente care să conţină informaţii transmise Securităţii de către doamna Gătej Corina Alexandra", se arată în adeverinţa CNSAS.

În document, Alexandra Corina Gătej apare cu numele vechi, Dăncăneţ.

Corina-Alexandrina Gătej a fost numită, în iulie 2009, în funcţia de consilier prezidenţial în cadrul Departamentului Mediul de Afaceri Intern şi Internaţional al Administraţiei Prezidenţiale.

Gătej a lucrat, până în 1993, ca economist şi apoi ca director de export la Fabrica de piele Sebeş, anterior, din 1988, lucrând la Fabrica de Pielărie Târgu Mureş.

În perioada 1993-1996 a lucrat la Radio Europa Liberă şi la Interquest Bucureşti, iar din 1996 a lucrat la Unilever, în perioada 1996-2005 deţinând diverse poziţii de manager.

În perioada noiembrie 2005 - mai 2009, Corina-Alexandrina Gătej a fost preşedinte Unilever Europa Centrală şi de Sud. Ea a fost numită la Preşedinţie din poziţia de Business Development Director Unilever Europa Centrală şi de Est, Unilever Europa Centrală şi de Sud, post pe care îl deţinea din mai 2009.

Gătej: Decizia CNSAS e foarte clară; nu am ce să-mi reproşez profesional sau uman

Consilierul prezidenţial Alexandrina Gătej susţine că decizia CNSAS privind necolaborarea sa cu Securitatea este foarte clară, ea precizând că nu are ce să-şi reproşeze profesional sau uman.

"Decizia CNSAS privind necolaborarea cu Securitatea, nici în calitate de lucrător, nici în calitate de colaborator al acesteia este foarte clară şi vorbeşte de la sine. Decizia exprimă în mod neechivoc faptul că investigaţia CNSAS prin Direcţia sa de specialitate nu a identificat documente care să conţină informaţii transmise de mine Securităţii", se arată într-o declaraţie a consilierului prezidenţial Alexandrina Gătej, remisă marţi agenţiei MEDIAFAX.

Gătej adaugă că, în legătură cu această chestiune, consideră că nu are "nimic" să îşi reproşeze "atât în plan profesional, cât şi uman".

"În consecinţă, nu consider necesare comentarii suplimentare faţă de adeverinţa foarte clară de necolaborare eliberată de către CNSAS. Speculaţiile pe această temă nu fac altceva decât să denatureze sensul investigaţiei şi deciziei CNSAS", mai susţine consilierul prezidenţial.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici