Consilierul prezidenţial Deaconu: Imaginea justiţiei a fost afectată de protestele din 2009

Consilierul prezidenţial Ştefan Deaconu a arătat că Ministerul Public a înregistrat progrese în 2009 şi premiere în cauze precum furtul de arme sau capturi mari de droguri, el remarcând creşterea numărului de dosare soluţionate, precum şi fapul că imaginea justiţiei a fost afectată de proteste.

122 afișări
Imaginea articolului Consilierul prezidenţial Deaconu: Imaginea justiţiei a fost afectată de protestele din 2009

Consilierul prezidenţial Ştefan Deaconu (Imagine: Laszlo Mihaly/Mediafax Foto)

În opinia lui Ştefan Deaconu, rezultatele Ministerului Public nu erau deloc îmbucurătoare la nivelul anului 2008, semnalându-se o lipsă a credibilităţii cetăţenilor în actul de justiţie.

Percepţia în rândul opiniei publice este scăzută din perspectiva activităţii magistraţilor şi a procurorilor, în special, pentru că sistemul de justiţie trece printr-o criză de credibilitate, a arătat Deaconu.

Oficialul prezidenţial a spus că există criză de personal, criza economică "pe care o vedem", o criză de eficienţă, dar din perspectiva cetăţenilor există o criză de credibilitate internă, dar şi o criză de credibilitate externă, în sensul că România este încă monitorizată de Comisia Europeană.

Criza de credibilitate internă este cauzată, potrivit lui Deaconu, de faptul că cetăţeanul nu are încredere în actul de justiţie.

"Legislaţia uneori poate fi deficitară şi ar putea contribui la numărul mare de dosare. Noile Coduri vor ajuta la diminuarea acestui val de dosare, dar nu va duce la dispariţia lui. Este nevoie în continuare de eficienţă în justiţie pentru că justiţia este un serviciu public", a afirmat oficialul.

Din perspectiva magistraţilor, anul 2009 a fost unul al protestelor în justiţie, a punctat Ştefan Deaconu.

"Câteva luni ale anului 2009 au fost blocate de protestul magistraţilor. Această acţiune nu a dat bine în faţa cetăţenilor. Eu cred că trebuie evitate astfel de acţiuni mai ales că ele pot fi soluţionate. Sper că acest moment să fi trecut şi ştiu că unii dintre procurori şi judecători au muncit chiar dacă au fost în protest. Un astfel de protest lasă urme pe termen lung şi nemeritate", a conchis consilierul prezidenţial Ştefan Deaconu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici