Consiliul Judeţean Buzău împrumută 45 milioane lei. Banii, pentru maternitatea inaugurată în 2012, dar nefuncţională - FOTO

Consiliul Judeţean Buzău a semnat, marţi, contractul cu o bancă pentru un împrumut de 45 milioane lei din care ar urma să fie dotată noua maternitate din Buzău, inaugurată în 2012 deşi nu avea aparatură şi care nu este încă funcţională, acesta fiind al doilea împrumut luat de CJ pentru maternitate.

611 afișări
Imaginea articolului Consiliul Judeţean Buzău împrumută 45 milioane lei. Banii, pentru maternitatea inaugurată în 2012, dar nefuncţională - FOTO

CJ Buzău împrumută 45 milioane lei. Banii, pentru maternitatea inaugurată în 2012, dar nefuncţională (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)

Consiliul Judeţean Buzău şi o bancă comercială au semnat, marţi, un contract de credit în valoare de 45 de milioane de lei, fondurile urmând să fie utilizate pentru dotarea noii maternităţi, pentru renovarea Spitalului Judeţean şi pentru cofinanţarea unui proiect european care vizează reabilitarea unui drum judeţean.

"Am semnat astăzi contractul de creditare prin care Consiliul Judeţean Buzău a împrumutat 45 milioane de lei, fondurile urmând să fie utilizate pentru proiecte de care buzoienii au mare nevoie. Pentru acest credit am primit oferte de la 4 bănci. A câştigat oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic", a declarat corespondentului MEDIAFAX preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, Cristinel Bîgiu.

Împrumutul va trebui returnat în decurs de zece ani, cu o perioadă de graţie de doi ani. Dobânzile şi comisioanele se ridică la 8,61 milioane de lei, ceea ce reprezintă 19 la sută din valoarea împrumutului.

"Atât maternitatea cât şi Spitalul Judeţean reprezintă două obiective prioritare pentru Consiliul Judeţean, pentru că aceste unităţi deservesc toţi buzoienii. (...) În continuare, banii proveniţi din creditul al cărui contract îl semnăm astăzi (n.r. - marţi) vor fi folosiţi pentru achiziţionarea de aparatură pentru noua maternitate aproximativ 14 milioane de lei, la asigurarea cofinanţării proiectului de reabilitare a drumului Râmnicu Sărat-Buda - 17 milioane de lei, dar din această sumă, 13 milioane se vor întoarce prin Ministerul Dezvoltării, iar alte 15 milioane care rămân din credit şi cu 13 milioane care se vor întoarce de la drum, un total de 28 de milioane de lei, banii vor fi folosiţi pentru renovarea Unităţii de Primire Urgenţe şi a blocului operator de la Spitalul Judeţean Buzău", a afirmat şeful CJ Buzău.

După semnarea contractului de creditare vor fi demarate procedurile de licitaţie pentru achiziţionarea de aparatură medicală şi mobilier care, conform legislaţiei, pot dura cel mult trei luni, în această perioadă fiind incluse şi termenele de soluţionare a unor eventuale contestaţii.

Creditul este al doilea contractat de CJ Buzău în decurs de doi ani pentru investiţii în noua maternitate din judeţ. Primul credit a fost contractat de fostul preşedinte al CJ Victor Mocanu, în primăvara anului 2012, în valoare de 17,43 milioane de lei, pe o perioadă de cinci ani. Din aceşti bani au fost plătite lucrările la noua maternitate situată pe strada Victoriei din municipiul Buzău.

Noua maternitate a fost inaugurată de către fostul preşedinte al CJ Victor Mocanu (PSD) în vara anului 2012, în timpul campaniei electorale pentru alegerile locale, deşi nu avea aparatura necesară. De atunci, noua maternitate, care se întinde pe o suprafaţă de 10.000 de metri pătraţi şi are 150 de locuri, nu a funcţionat nicio zi.

După inaugurare, Mocanu a fost acuzat că ar fi plătit o firmă să utileze maternitatea cu aparate medicale, acestea fiind luate apoi din unitatea sanitară.

În decembrie 2013, Victor Mocanu, care a candidat în 2012 pentru un nou mandat de preşedinte al CJ Buzău, dar a pierdut alegerile, a fost trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, după ce ar fi încheiat ilegal opt contracte de furnizare echipamente medicale la Maternitatea Buzău. Procurorii anticorupţie arătau că Mocanu a inaugurat în scop publicitar noua maternitate din Buzău, în contextul în care unitatea medicală nu avea clădirea finalizată şi nici nu era dotată cu aparatura medicală specifică.

După ce Cristinel Bîgiu a preluat mandatul de preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău, lucrările pentru finalizarea construcţiei noii maternităţi au fost oprite întrucât acesta nu a fost de acord să plătească ultima tranşă de bani constructorului. Astfel, constructorul a dat în judecată CJ, lucrările fiind oprite mai bine de un an, cât a durat procesul. În final, instanţa a dat câştig de cauză administraţiei judeţene, iar constructorul a fost nevoit să finalizeze lucrările, care au întârziat astfel până în noiembrie 2013.

”Dacă aparatura şi mobilierul pentru care exista un contract de închiriere în valoare de 50.000 de euro lunar ar fi asigurat desfăşurarea actului medical poate am fi făcut un efort şi am fi plătit. Din păcate, ceea ce era închiriat pentru o sumă extraordinar de mare nu era în măsură să asigure desfăşurarea actului medical, ci era doar o fotografie, un tablou care să dea bine înaintea unui moment electoral”, a declarat pentru MEDIAFAX preşedintele CJ Buzău, Cristinel Bîgiu.

În luna noiembrie 2013, Ministerul de Finanţe a alocat cinci milioane de lei Consiliului Judeţean Buzău, însă pentru că timpul în care putea fi cheltuită suma respectivă a fost foarte scurt, iar contestaţiile au tergiversat procedura de achiziţie a aparaturii medicale, o parte din bani s-au reîntors la bugetul de stat, CJ reuşind să cumpere aparatură doar de 3,25 milioane de lei.

În prezent, naşterile au loc la Maternitatea Buzău care funcţionează de aproape o jumătate de secol într-o clădire care iniţial trebuia să fie închisoare. Imobilul nu a fost niciodată reabilitat, iar totul este degradat, de la vestiarele medicilor până la sălile de operaţie, în timp ce echipamentele medicale sunt foarte vechi, existând riscul contractării unei infecţii intraspitaliceşti. De asemenea, pereţii sunt scorojiţi, unele toalete sunt nefuncţionale, iar geamurile sunt zidite pentru a diminua pierderile de căldură. Cu toate acestea, la Maternitatea Buzău se nasc, anual, peste 2.500 de copii şi au loc peste 2.000 de intervenţii chirurgicale.

”Maternitatea nu mai este la standardele pe care ni le dorim. Îndeplineşte un minim de standarde medicale şi epidemiologice pentru că altfel nu ar primi avizele de funcţionare, însă nu sunt condiţiile pe care ni le dorim pentru pacientele noastre. (...) Starea maternităţii Buzău este aceeaşi de peste 20 de ani. Cu toate acestea, ne-am îndeplinit rolul chiar dacă de 20-30 de ani se vorbeşte de o maternitate nouă. Consider activitatea noastră ca fiind satisfăcătoare, pentru ceea ce avem ca dotare”, a declarat pentru MEDIAFAX doctorul Dorin Neacşu, şeful Secţiei obstetrică-ginecologie 2 din cadrul Maternităţii Buzău.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici