Consiliul Local Suceava a aprobat planul de restructurare al Termica. 295 de angajaţi vor fi concediaţi

Consiliul Local Suceava a aprobat joi planul de restructurare al societăţii de termoficare Termica SA, care prevede disponibilizarea, cu salarii compensatorii, a 295 din cei 569 de angajaţi ai societăţii, firma urmând să intre în conservare după punerea în funcţiune a noii centrale termice.

273 afișări
Imaginea articolului Consiliul Local Suceava a aprobat planul de restructurare al Termica. 295 de angajaţi vor fi concediaţi

Consiliul Local Suceava a aprobat planul de restructurare al Termica. 295 de angajaţi vor fi concediaţi (Imagine: sesv.ro)

În cadrul unei şedinţe extraordinare, Consiliul Local Suceava a aprobat rectificarea bugetară cu 12 milioane de lei, credit guvernamental obţinut de Primărie, iar banii au fost alocaţi societăţii de termoficare în contul datoriilor pe care Primăria le are faţă de Termica SA.

Totodată, Consiliul Local a aprobat şi planul de restructurare al societăţii, care prevede disponibilizarea, de la sfârşitul lunii, a 295 de angajaţi, care vor primi salarii compensatorii conform contractului colectiv de muncă, din cei 569 ai societăţii. Salariaţii care vor rămâne în societate se vor ocupa de activităţi de distribuţie şi de asigurare a serviciilor de furnizare a apei calde menajere până când va intra în funcţiune noua centrală termică a municipiului, care este construită de Adrem Invest.

În cadrul şedinţei Consiliului Local, preşedintele de şedinţă, Lucian Harşovschi, a solicitat reprezentanţilor Termica să precizeze care este valoarea salariilor compensatorii ce vor fi acordate, care este preţul de producţie al apei calde menajere ce va fi furnizată folosind cazanele de abur fierbinte şi care este cuantumul datoriilor pe care le mai are municipalitatea faţă de Termica, dar aceştia nu au putut oferi informaţiile cerute, menţionând că le vor pune la dispoziţia Consiliului Local la şedinţa ordinară care se va desfăşura peste o săptămână.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că angajaţii Termica SA care vor fi disponibilizaţi în baza programului de restructurare vor beneficia de salarii compensatorii totalizând 11 milioane de lei din fondurile societăţii, iar alte 7,3 milioane de lei, reprezentând compensaţii suplimentare, vor fi alocate prin Hotărâre de Guvern, ca măsură de protecţie socială pentru persoane disponibilizate în urma unor concedieri colective.

Primarul a mai spus că Termica SA are conturile blocate de către principalul furnizor de cărbune, Unicom Holding, pentru recuperarea unei datorii de 15 milioane de lei. Furnizorul de cărbune reclamă că nu a fost respectat graficul de plăţi stabilit şi că Termica ar fi plătit un alt furnizor.

Ion Lungu a subliniat că Primăria Suceava şi-a făcut datoria faţă de Termica SA şi că în acest an a plătit 29,5 milioane de lei pentru stingerea datoriilor faţă de firma de termoficare.

"Noi nu mai avem datorii la Termica", a spus primarul, care a subliniat că municipalitatea a făcut "un efort extraordinar" pentru a achita datoriile şi că se va ocupa de acum de alte probleme importante ale oraşului, precum reabilitarea străzilor, a reţelelor de apă, a transportului public sau de salubritate.

Primarul nu a exclus posibilitatea să fie organizată o nouă procedură de privatizare a Termica SA.

Societatea de termoficare Termica SA Suceava, aparţinând Consiliul Local Suceava, va intra în conservare după ce în această toamnă va deveni funcţională noua centrală termică a municipiului, care este construită de firma Adrem Invest.

Compania Adrem Invest a început în luna martie lucrările de construcţie la centrala de cogenerare pe bază de biomasă de la Suceava şi a anunţat că aceasta va fi complet funcţională şi operaţională pentru a asigura agent termic începând cu iarna 2013-2014.

Lucrările de construcţie a centralei vor fi realizate de către General Construct, un constructor local cu proiecte în România şi Germania, în timp ce furnizorul de echipamente este firma austriacă URBAS.

Firma de inginerie industrială Adrem Invest Bucureşti a câştigat în primăvara anului 2011 licitaţia organizată de Primăria Suceava pentru construirea unei centrale termice în oraş şi înfiinţarea unei noi societăţi de termoficare. Combustibilul pe care va funcţiona centrala va fi gazul metan în timpul iernii şi biomasa pe perioada de vară.

Centrala va furniza 270.000 de gigacalorii anual, iar preţul de livrare stabilit conform contractului va fi de 116 lei pentru o gigacalorie, fără TVA. La acest preţ, consumatorul va mai achita 90 de lei pe gigacalorie pentru transportul agentului termic.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici